27.10.2021 — 11:04

Питання соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, обговорили на колегії

Забезпечення пріоритетного права дитини на сімейне виховання, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – це один із пріоритетних напрямків соціальної політики держави. Про те, як реалізовуються основні напрямки такої роботи в області, говорили на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації.

Як зазначила Любов Тимофіїв, заступниця начальника служби у справах дітей ОДА, зараз на обліку служб у справах дітей області пере­буває 1797 дітей-сиріт (550) та дітей, позбавлених батьківського піклування (1247).

Основні тези доповіді:

➡ Сімейними формами виховання охоплено 1577 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 87,7% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей. В інтернатних закладах та дитячому будинку, підпорядкованому системі МОН, перебуває 107 дітей, у будинку дитини, підпорядкованому системі МОЗ, – 48 дітей, у будинку-інтернаті для інвалідів (Мінсоцполітики) знаходяться 3 дітей, ПТУ, ВНЗ – 45 дітей.

➡ Забезпечено виконання вимог законодавства щодо своєчасного виявлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та надання їм статусу. З початку року надано статус 183 дітям, з яких 107 – влаштовано під опіку (піклування), 3 – у прийомні сім’ї, 21 – тимчасово влаштовано в сім’ї родичів, 10 – у ПТУ, ВНЗ, 9 – ЦСПРД; 33 – державні інтернатні заклади, 26 дітей влаштовано у заклад до набуття статусу. Усиновлено 19 дітей, 17 з яких – громадянами України, 2 – іноземцями. Ще 7 справ про усиновлення 8 дітей перебуває у провадженні суду. На регіональному обліку з усиновлення перебуває 401 дитина.

➡ Під опікою (піклуванням) виховується 1272 дітей-сиріт та дітей, позбав­лених батьківського піклування, що становить 70,7% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей. Протягом 9 місяців поточного року влаштовано під опіку, піклування 145 статусних дітей, а саме: 20 дітей – з м. Хмельницький, 19 – з Шепетівського району, по 13 дітей – з Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів, 9 – з міста Полонне, по 8 дітей з міст Кам’янець-Подільський та Старокостянтинів, по 7 – з міст Неті­шин та Шепетівка.

➡ У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 280 дітей, які перебувають на обліку. Цьогоріч створено 3 прийомних сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу, до яких влаштовано 8 статусних дітей (Кам’янець-Подільський, Хмель­ницький райони, м. Хмельницький). У раніше створені прийомні сім’ї влашто­вано 5 дітей (Хмельницький та Шепетівський райони) та дитячий будинок сімейного типу – 2 дітей (Кам’янець-Подільський район). Загалом протягом 9 місяців поточного року до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 15 дітей.

➡ В області функціонує 21 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 149 дітей-вихованців та осіб з числа статусних, та 107 прийомних сімей, у яких 199 прийомних дітей та осіб з числа статусних. Усього у при­йомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу області проживає 348 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. В області також проживають 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених бать­ківського піклування, які прибули з Донецької та Луганської областей, де досі триває війна. Варто відзначити, що усіх дітей влаштовано до сімейних форм виховання. На обліку служб у справах дітей перебуває 1280 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

➡ З цією метою запобігання дитячій бездог­лядності та безпритульності службами у справах дітей спільно з підрозділами юве­наль­ної превенції забезпечено систематичне проведення цільових профілактичних рейдів. У 2021 році проведено 700 таких рейдів, у ході яких виявлено 467 дітей, з них 31 дитину вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека. Шестеро дітей повернено в сім’ї, 13 – влаштовано у центри соціально-психологічної реабілі­тації дітей, 13 – до закладів охорони здоров’я.

➡ Проведено 1224 обстеження умов проживання дітей у сім’ях, які опини­лися у складних життєвих обставинах, з них вилучено 32 дітей, 52 дітей поставлено на облік як такі, які зазнали різного виду насильства. За порушення прав дітей ініційовано притягнення до відповідальності 140 батьків, щодо позбавлення батьківських прав – 50 позовів, позбавлено бать­ківських прав – 38, відібрано дітей без позбавлення батьківських прав – 4 позови.

➡ Одним із пріоритетних завдань є забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. На квартирному обліку перебуває 180 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком 16-18 років та 546 осіб з їх числа, віком від 18 до 23 років.

➡ Уже 5 років поспіль з державного бюджету виділяються кошти для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Протягом цього часу придбано 4 приміщення для дитячих будинків сімейного типу, 165 будинків/квартир у власність дітям-сиротам, дітям, позбав­леним батьківського піклування, та особам з їх числа.

➡ Відповідно до вимог чинного законодавства затверджено загальний регіональний список дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, які пере­бувають на квартирному та соціально-квартирному обліку, та розподіл коштів субвенції між конкретними дітьми чи особами в порядку черговості, у тому числі по вікових категоріях, згідно з яким будуть розподілені кошти зазначеної субвенції з державного бюджету, передбачені для Хмельницької області. До списку включено 688 осіб віком від 16 до 23 років,  323 особи віком від 23 до 35 років та 17 осіб, що старші 35 років.

➡ Регіональна комісія з питань розподілу у 2021 році коштів субвенції з дер­жавного бюджету місцевим бюджетам затвердила перерозподіл 28733,3 тис. грн (грошова компенсація) на придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавле­ним батьківського піклування, особам з їх числа. Передбачену субвенцію розподілили між 78 особами відповідно до вікових категорій, у порядку черговості взяття їх на соціально-квартирний та квартирний облік, а саме: від 16 до 23 років – 42 особам; від 23 до 35 років – 22 особам; старші 35 років – 14 особам.

“Насправді маємо в області проблематику у питанні влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання. На сьогодні 170 дітей продовжують виховуватися в державних закладах, а це зовсім не ті умови, яких потребує дитина. Тому маємо вживати усіх невідкладних заходів, аби якнайбільше із цих дітей відчули родинне тепло та затишок,” – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Тюрін, підсумовуючи обговорення.

Посадовець додав, що очільникам РДА, громад та відповідних служб необхідно активізувати роботу з підтримки виховної функції сім’ї, роботи із сім’ями з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з сім’ями, у яких виховуються усиновлені, прийомні діти, діти-вихованці та діти, які перебувають під опікою, піклуванням.