26.10.2021 — 14:43

Туристи-водники Хмельниччини підкорюють річки Кавказу

Команда Хмельницької обласної Федерації спортивного туризму та вихованців Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді разом із спортсменами Києва, Вінниці та Запоріжжя взяли участь у спортивному водному поході 6 категорії складності на найскладнішій річці Кавказу – Інгурі. Очолив команду керівник гуртків Хмельницького ОЦТКУМ – Дмитро Ващук.

Маршрут проходив у мальовничому районі Грузії – Сванетії. Перед початком сплаву звершили радіальний вихід до льодовика Чаладі. Після сходження провели глибоку розвідку річки та вирішили стартувати нижче впадіння р. Мулкхура. Зауважимо, що Інгурі протікає у глибокому скелястому каньйоні, тому надзвичайно ускладненими є розвідка перешкод, що робить практично неможливим активне страхування першого екіпажу. Також дуже складними є виходи з маршруту, особливо у випадку аварії.

Під час сплаву нашій групі вдалося подолати пороги «Слони», «Корона», «Бермудський трикутник», «Окремі каміння в руслі», «Руський 1», «Руський 2», «каскад Гвалдері», «Луза» та ще декілька безіменних. Окремі з них мають декілька ділянок. Усі пороги відносяться до найвищої категорії складності – 6А та 6В. Завершили сплав перед порогом «Золоті ворота» (6С), для безпечного проходження якого потрібен був вищий рівень води. Також свідомо відмовились від проходження надскладних нижніх каскадів Інгурі: «Накра», «Іпарі», «Чвері» та «Хаіші» через неможливість організувати надійну берегову підтримку активної групи. Похід завершили по запасному варіанту на р. Ріоні.

Незважаючи на різновіковий склад групи (від 19 до 72 років), відмітимо відмінний психологічний клімат, який панував під час походу. Варто додати, що збірній України з водного туризму також вдасться кинути виклик нижній Інгурі.