27.10.2021 — 10:24

На Хмельниччині створено та функціонує 94 підрозділи місцевої пожежної охорони

Про це доповів начальник Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області генерал-майор служби цивільного захисту Едуард Братко, обговорюючи питання створення на території області підрозділів місцевих пожежних команд, добровільних формувань та центрів безпеки.

За його словами, сьогодні на Хмельниччині створено та функціонує 94 підрозділи місцевої пожежної охорони, які беруть участь у гасінні кожної шостої пожежі. Проте, віддаленість державних пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС від окремих населених пунктів у сільській місцевості, призводить до несвоєчасного надання ними допомоги населенню. Саме тому на території краю необхідно створити ще 18 таких підрозділів.

Варто зазначити, що у країнах Європи гасіння пожеж здебільшого покладено на воєнізовані формування, що перебувають у підпорядкуванні держави, однак основною одиницею є добровольці. Цим шляхом сьогодні йде й Україна. Лише впродовж періоду децентралізації на теренах області вже реалізовано два проєкти зі створення добровільних пожежних дружин (команд) шляхом залучення Європейських коштів та реалізації грантових проектів. Окрім того, однією з ланок реагування на надзвичайні ситуації, які реалізовуються на території держави, є реалізація проєктів щодо створення Центрів безпеки громадян. Зокрема і на території області завдяки співфінансуванню Гуківської сільської ради із залученням коштів з державного фонду регіонального розвитку у червні 2021 року створено перший на території області Центр безпеки, працівники якого своєчасно надають допомогу під час пожеж та інших надзвичайних подій мешканцям  восьми населених пунктів.

Відтак, Едуард Братко запропонував затвердити план розвитку мережі пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони, в тому числі у складі центрів безпеки, популяризації пожежного руху на території Хмельницької області.

В свою чергу, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін доручив керівникам органів місцевого самоврядування під час формування чи перегляду місцевих бюджетів передбачити необхідне фінансування на створення нових та утримання існуючих підрозділів місцевої пожежної охорони. А також під час розробки цільових та комплексних програм у сфері цивільного захисту включати до їх складу питання щодо створення та утримання підрозділів місцевої пожежної охорони, добровільних пожежних  формувань з необхідним обсягом фінансування, задля однієї мети – зберегти людські життя в разі біди.

 

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області