29.10.2021 — 09:15

Презентовано результати виконання за третій квартал Плану заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності

У Києві на засіданні Ради безбар’єрності 27 жовтня було презентовано результати виконання за третій квартал Плану заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Реалізація стратегії безбар’єрності в Україні – питання системності у виконанні всіх планів і поставлених завдань. Безбар’єрність стає нашою реальністю, і ми вже обрали цей курс. Зокрема, для цього важливо ініціювати засідання Ради безбар’єрності та зустрічі представників міністерств на регулярній основі», – наголосила перша леді Олена Зеленська.

Як зазначила під час засідання радниця-уповноважена президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, виконано 75% завдань, що були зафіксовані у Плані заходів на третій квартал.

«Це свідчить про те, що є міністерства, які ще не завершили виконання завдань та мають наздоганяти хід виконання Плану у наступному кварталі», – зазначила Тетяна Ломакіна.

У ході засідання сім міністерств, які реалізують флагманські проєкти Плану заходів на 2021-2022 роки, розповіли про стан справ за підсумками третього кварталу.

Так, Міністерство освіти і науки запровадило нові підходи до визначення особливих освітніх потреб, що сприятиме ширшому доступу до інклюзивної освіти. Також відомство створює «Школу Супергероїв» – державну установу, яка на інноваційних засадах навчатиме дітей, що довгий час перебувають у лікарнях. Це дозволить дитині не відставати у навчанні, спілкуватися з однолітками, що зрештою сприятиме швидшій реабілітації.

Міністерство розвитку громад і територій розробило два законопроекти, які посилюють відповідальність забудовників, якщо вони не реалізують норми безбар’єрності. Один з них уже пройшов перше читання, другий – зареєстрований у парламенті. Відповідні документи стануть сильним інструментом впливу на недобросовісних забудовників.

Як показали проміжні результати моніторингу громадських будівель на безбар’єрність, з 33 тисяч будівель, які було перевірено, доступними визнано близько 10%, частково доступними – лише 33%.

Міністерство цифрової трансформації вже встановило безкоштовний відкритий Wi-Fi у 400 сільських лікарнях і школах, вперше підключило 200 українських сіл до максимально швидкісного інтернету. Планується, що ще 3 тисячі населених пунктів будуть підключені до кінця року.

Міністерство інфраструктури на прикладі аеропорту «Бориспіль», Центрального залізничного вокзалу Києва та автовокзалу «Укрпас» відпрацьовує єдиний стандарт безбар’єрності. Очікується, що досвід цих об’єктів у облаштуванні безбар’єрного, комфортного для усіх користувачів простору буде масштабуватися. Міністерство уже створює покроковий алгоритм дій, який стане своєрідною інструкцією для решти аеропортів, залізничних та автовокзалів.

Міністерство культури та інформаційної політики в рамках інформаційної кампанії «Україна без бар’єрів» проводить мистецький конкурс на розробку брендбуку, концепцій, моделей інформаційної продукції на тему безбар’єрності. Затверджено переможця конкурсу на створення книги про інклюзію, 20 тисяч примірників якої планується поширити через шкільні бібліотеки до кінця року.

Міністерство охорони здоров’я наразі працює над розвитком системи реабілітаційної допомоги та стандартизації послуг. Відомство забезпечило на своєму сайті доступ до інформації для осіб з порушеннями зору та слуху, а також розробило й протестувало рекомендації для диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у яких передбачено можливості прийому виклику неголосовим способом.

Понад 3 тисячі лікарень подали висновки про доступність будівель для людей з інвалідністю. Зокрема, там облаштували пандуси, спеціальні ліфти та підйомники. У Харкові 87 медзакладів забезпечено засобами комунікації для людей з порушеннями зору.

Міністерство у справах ветеранів працює над створенням платформи G2VEI, яка сприятиме підтримці ветеранського бізнесу та їхньому нетворкінгу. Як зазначила у ході засідання очільниця відомства Юлія Лапутіна, платформа запрацює швидше, ніж планувалося спочатку. У січні 2022 року очікується запуск першого варіанту вебресурсу, а у березні він запрацює у повному обсязі.

Рада безбар’єрності – консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів, до якого входять представники державної влади, громадянського суспільства, експертної спільноти та міжнародних організацій.

Рада безбар’єрності моніторить та контролює виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, ухваленої у квітні цього року в межах ініціативи першої леді Олена Зеленська.