01.11.2021 — 15:33

EUКраїна: Розвиток “зеленої енергетики” – це євроінтеграція

Кліматичні зміни – не вигадка конспірологів і не «страшилка» від екологів. Повені і посухи, аномальна спека і пилові бурі стають реальністю навіть в Україні. Яка, здавалося б, надійно «захована» від природних негараздів в глибині континенту.

Два роки тому Європейський Союз оголосив про нову кліматичну ініціативу, Європейський зелений курс. Мета якої – досягти нульових викидів парникових газів до 2050 року.

Україна повністю поділяє цілі Зеленого курсу. Європа – наш спільний дім, а у людства немає запасної планети. Подолати кліматичні зміни ми можемо лише разом, якщо будемо діяти швидко та ефективно. Перед європейською спільнотою стоїть суперамбітне завдання: зменшення викидів парникових газів не має негативно вплинути на рівень життя людей. Крім того, мало просто перестати генерувати «брудну» електроенергію, наприклад, від спалювання вугілля – потрібно також забезпечити надійне надходження енергії з альтернативних джерел.

Відповіддю на цей виклик є розвиток чистої енергетики. Україна має увійти у топ-5 країн Європи з найбільшою часткою такої енергії до 2035 року – у нас достатній енергетичний потенціал, щоб досягти такої мети. Це є стратегічним завданням енергетичної галузі.

Тому Міністерство енергетики вже розробило низку пропозицій, що стимулюватимуть розвиток “зеленої енергетики”. Серед них – законопроєкт щодо впровадження накопичувачів, які дозволять акумулювати енергію, коли її виробляється багато, і використовувати в періоди дефіциту для балансування енергосистеми замість теплових станцій. А концепція запровадження сертифікатів для підтвердження походження “зеленої енергії” дозволить українським експортерам купувати саме “зелену електроенергію” і таким чином мінімізувати оподаткування на викиди CO2 на кордоні з країнами ЄС.

Розвиток “зеленої енергетики” є додатковим фактором для інтеграції української енергосистеми з європейською ENTSO-E. Це дозволить Україні відігравати ширшу роль у декарбонізації всієї Європи, більше торгувати електроенергією з Європейським Союзом, отримувати з цього прибуток, зробити вагомий крок до посилення власної енергетичної безпеки та захисту довкілля.

А відтак – сприятиме ще тіснішому об’єднанню України та ЄС.

Це – євроінтеграція!

Мета інформаційної кампанії #EUКраїна, яка проходить з ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту ЄС Association4U – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах і змінюють на краще життя українців.

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут: https://association4u.in.ua/