02.11.2021 — 15:14

Результати брифінгу щодо ситуації в області з COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук під час брифінгу для журналістів розповів про ситуацію в області із COVID-19.

Головні тези брифінгу

➡ Ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області залишається складною. За минулу добу зареєстровано 42 летальних випадки внаслідок ускладнень коронавірусної хвороби – це найбільший показник добової смертності в області, зареєстрований від початку епідемії. Серед померлих немає жодного вакцинованого. Це ще раз демонструє важливість та дієвість вакцинації від COVID-19.

➡ З метою надання стаціонарної допомоги хворим з COVID-19 в області розгорнуто 2900 ліжок. Наразі вони заповнені на 72%. Проте в окремих лікувальних закладах відсоток заповненості значно вищий. Зокрема, в Хмельницькій інфекційній лікарні це майже 98,5%, у Хмельницькій міській та Полонській багатопрофільній лікарні – понад 80%, у Старокостянтинівській – понад 90%.

➡ Через значне зростання кількості госпіталізацій в області відповідно зросло добове споживання медичного кисню. Завдяки оперативній координації з МОЗ та іншими ОДА усі кризові ситуації із забезпеченням киснем лікарень вдалося вирішити вчасно. Наразі з планового ремонту вийшов Львівський хімзавод, основний постачальник кисню у західному регіону, тому є підстави сподіватися, що ситуація з киснезабезпеченням в області дещо покращиться. Очікується, що при піковому навантаженні добова потреба кисню в області може сягнути 30 т/добу, наразі в середньому використовується близько 20 т/добу.

➡ Останніми днями спостерігається зниження темпів вакцинації від COVID-19 серед мешканців області. Якщо плановий показник, визначений для області МОЗ України, складає близько 11 тисяч щеплень на добу, то останніми днями вакцинувалося близько 7 тисяч громадян. Аби зробити вакцинацію більш доступною для всіх мешканців області та охопити якнайбільше коло людей, в області будуть сформовані додаткові мобільні бригади медпрацівників, які робитимуть щеплення, на базі медичних закладів вторинного та третинного рівня надання допомоги. Лише завдяки збільшенню відсотка вакцинованих від COVID-19 можна сповільнити темпи поширення хвороби, уберегтися від важких ускладнень та знизити навантаження на медичну систему і лікарів, які вже зараз працюють на межі людських можливостей.

➡ Відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 (зі змінами), з 8 листопада 2021 року керівники закладів, установ та організацій, працівники яких входять до переліку професій, що підлягають обов’язковій вакцинації від COVID-19, мають відсторонити від виконання обов’язків тих осіб, що не вакцинувалися, без збереження заробітної плати. Оскільки, Хмельниччина перебуває у “червоній” зоні за рівнем протиепідемічних обмежень, то ця норма стосується усіх працівників, які не мають “зеленого” COVID-19-сертифікату, тобто двох щеплень. При цьому, очікується, що невдовзі перелік професій, що підлягають обов’язковій вакцинації від COVID-19, буде додатково розширений.

➡ Відповідно до затвердженого графіку, відсьогодні в області активізовується робота мобільних бригад, до яких входять представники контролюючих органів – Держпродспоживслужби, Нацполіції та ін. Такі бригади будуть перевіряти стан дотримання протиепідемічних обмежень і притягувати порушників до адміністративної відповідальності відповідно до норм чинного законодавства.