03.11.2021 — 10:50

Визначено переможця обласного відкритого архітектурного конкурсу

28 жовтня відбулось засідання журі обласного відкритого архітектурного конкурсу на кращу ескізну пропозицію облаштування пам’ятного місця на честь вшанування подвигу учасників Революції  Гідності, Антитерористичної  операції та Операції об’єднаних сил в російсько-українській війні за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України під головуванням  Фенцура Василя Володимировича – архітектора, генерального директора Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець».

Секретар журі Ірина Дунаєвська, начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, головний архітектор області,  доповіла на засіданні, що всього для участі у конкурсі було подано 7 заявок з міст Харків та Кам’янець-Подільський. Вчасно до 18 жовтня надійшло 4 ескізних проєкти з міст Харків та Кам’янець-Подільський,  анонімність яких не порушено і які  відповідають вимогам та умовам конкурсу. Ескізні проєкти брали участь  у конкурсі під шифрами  105520, 147764, 408012, 997866.

Голова журі закликав сконцентрувати увагу усіх членів журі під час розгляду проектів на ідеї конкурсу: «Пам’ятне місце має бути вільним від політичних амбіцій, соціальних та економічних викликів. Проєктований простір має стати місцем, яке уособлює новий етап у формуванні свідомого та відповідального громадянина. Тут має завжди панувати особлива пам’ять, яка нагадуватиме нам, що кожна людина має право на власну гідність та може її відстояти, а також атмосфера особливої любові до героїв–земляків».

Член журі Сергій Ткачук, заступник голови ОДА, звернув увагу на те, що проєкт має бути максимально органічно та гармонійно вписаний в територію майдану Незалежності, відображати гордість за нашу націю, поєднану із скорботою за втратою найкращих синів і доньок українського народу та вірою у нашу перемогу.

 Уважно  розглянувши ескізні проєкти, журі вирішило не присуджувати жодному з представлених ескізних проєктів 1 (першу) та 2 (другу) премії.

3 (третю) премію з виплатою 15 тис грн присуджено проєкту 997866, який став переможцем конкурсу. Це робота авторського колективу за участі студентів відділення архітектури та дизайну Кам’янець-Подільського  коледжу  будівництва, архітектури і дизайну Іванів Дарії Дмитрівни та Кирилюк Каріни Віталіївни під керівництвом Вапнічна-Чорної Віри Павлівни, викладача кафедри містобудування та архітектури.

Журі рекомендувало замовнику до реалізації проєкт авторського колективу-переможця. Запропоновано створити робочу групу щодо консультацій, надання  та опрацювання пропозицій  до проєктно-кошторисної документації переможця конкурсу для максимального втілення ідеї високомистецького, архітектурного вирішення  даної композиції, оскільки проєкт потребує доопрацювання.

Всіх учасників конкурсу буде відзначено дипломами з врученням цінних подарунків.

Нагадуємо, цьогоріч відбувся повторний конкурс на кращу ескізну пропозицію облаштування пам’ятного місця на честь вшанування подвигу учасників Революції  Гідності, Антитерористичної  операції та Операції об’єднаних сил в російсько-українській війні за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Минулого року журі вирішило оголосити новий конкурс, доопрацювавши умови конкурсу спільно з представниками ветеранських громадських організацій, воїнів–учасників АТО та ООС через те, що подані роботи не відповідали основній меті – унікальності композиції, ідея якої  має охоплювати звитягу поколінь, пам’ять про загиблих, сучасність та майбутнє нашої держави.