05.11.2021 — 13:36

Створення нових лісів та збільшення лісистості області працює на користь суспільству, – Володимир Білик

Створення нових лісів, збільшення лісистості області працює на користь суспільству, – саме на цьому наголосив сьогодні заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Білик під час селекторної наради з представниками лісогосподарських господарств області, аналізуючи виконання в області Указу Президента України від 07.06.2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». За словами посадовця, указ покликаний сприяти запобіганню глобальному потеплінню та врятувати планету, адже ліс  виконує надзвичайно важливу роль у збереженні кліматичної рівноваги.

Нагадаємо, відповідно до ініціативи Президента України Володимира Зеленського «Зелена країна» за 3 роки заплановано висадити 1 мільярд нових дерев, а за 10 років площу лісів збільшити на 1 мільйон гектарів.

До участі в обговоренні долучилися директор Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації Ганна Богданович, начальник Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Пешко та його перший заступник Павло Золотий, фахівці Департаменту природних ресурсів та екології ОДА.

Як наголосив Володимир Білик, головна ідея програми «Зелена країна» – це збільшення площ лісових насаджень за рахунок висадки дерев на нових землях. Посадовець зауважив, що до виконання заходів програми в області долучилися всі державні лісогосподарські підприємства Хмельниччини, проте інші лісокористувачі, зокрема комунальні лісництва, поки не проявляють належної активності.

Більш детально про шляхи збільшення та збереження існуючих лісових ділянок учасників наради поінформувала директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович. Вона зазначила, що задля реалізації програми основними напрямками роботи територіальних громад області мають бути ідентифікація деградованих і ерозійно небезпечних земельних ділянок та надання їх у постійне користування лісогосподарським підприємствам з метою подальшого заліснення та виявлення на підвідомчих територіях земель лісового фонду не наданих у постійне користування лісогосподарським підприємствам, самозаліснених земель та надання їх у постійне користування лісогосподарським підприємствам.

Районні державні адміністрації, в свою чергу, мають проаналізувати затверджені у період 2007-2019 років проєкти консервації деградованих та малопродуктивних земель та визначити реальний стан консервації відповідних земельних ділянок на підвідомчих територіях. Поряд з цим, міським, селищним та сільським головам рекомендовано провести обстеження деградованих та ерозійно небезпечних земельних ділянок та винести пропозиції щодо надання їх у постійне користування лісогосподарським підприємствам з метою  подальшого заліснення.

Як зауважила Ганна Богданович, потенціалу для виконання Указу Президента у створенні нових лісів більш ніж достатньо. Завдяки йому запроваджуються механізми збереження самосійних лісів та спрощує передачу земель під лісорозведення, а також нівелює ризики заподіяння шкоди степам та іншим природним екосистемам під час лісорозведення. Також територіальні громади можуть залучати відповідних фахівців для заліснення своїх підвідомчих  територій, а ліс, який буде висаджений, залишиться у власності територіальних громад.

Директорка Департаменту зазначила, що в області є декілька можливих напрямків роботи. Зокрема, наявна чимала площа так званих самосійних лісів, що утворилися на полях, які перестали використовувати за призначенням. Ще один напрямок – створення нових захисних насаджень: протиерозійних лісів, придорожніх та полезахисних лісосмуг, вздовж автодоріг, залізниць, річок, озер та водних об’єктів. Окрім того, створення нових лісів може відбуватися на деградованих землях, які будуть виводитися із сільськогосподарського та промислового використання.

У продовження наради начальник Хмельницького ОУЛМГ Петро Пешко, повідомив, що державні підприємства області, як основні лісокористувачі, готові взяти на себе провідну роль в реалізації даної програми. За словами посадовця, у їх  підпорядкуванні знаходиться 193,5 тис. га або 67,7% лісових масивів, комунальних підприємств місцевих органів влади 74.2 тис. га (26%), Мінагрополітики – 5.2 тис. га (2%), Міноборони – 5,5 тис. га (2%), Міндовкілля – 3,3 тис. га (2,3%).

На даний час Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства проводить уточнення площ під заліснення в рамках лісовідновлення та лісорозведення, а також перелік інших заходів на виконання Програми.

Разом з тим, Петро Пешко відзначив, що в області гостро стоїть питання виділення деградованих та ерозійно небезпечних земельних ділянок, надання їх у постійне користування державним лісогосподарським підприємствам з метою подальшого їх заліснення та виділення коштів на їх оформлення і виконання робіт. Також одним із основних проблемних питань є проходження процедури оцінки впливу на довкілля на створення нових лісів на площах  більше 20 га (і більше 5 га в межах територій природно-заповідного фонду), оскільки це потребує додаткових коштів і часу.

Очільник ОУЛМГ повідомив, шо на підприємствах, що входять до сфери управління Хмельницького ОУЛМГ, функціонує 41 розсадник загальною площею 145 га. У 2020 році держлісгоспами було заготовлено 31 тонну лісового насіння, яке висіяли на площі 5,8 га, що в перспективі повною мірою забезпечить лісгоспи садивним матеріалом для створення лісових культур. Цьогоріч заготовлено вже 34 тонни лісового насіння, заготівля ще триває. План року у зв’язку з виконанням Указу Президента збільшено вдвічі та на 2021 рік складає майже 40 т лісового насіння.

Петро Пешко відзначив, що лісівники області готові, при необхідності, наростити об’єми заготівлі насіння та вирощування садивного матеріалу для забезпечення вчасного виконання показників Програми. Проте, аби в повному обсязі виконати поставлені Президентом України завдання, необхідно, щоб до її реалізації долучилися усі лісокористувачі області.  Станом на 04.11.2021 року державними лісгоспами області висаджено 757,617 тис. сіянців при створенні лісових культур (лісовідновлення та лісорозведення), а також при доповненні лісових культур. При цьому створено 155,24 га лісів. Комунальними лісогосподарськими підприємствами області висаджено 54,572 тис. сіянців, створено 12,8 га лісів.

Павло Золотий додав, що раціональне ведення лісового господарства, відповідно до Лісового кодексу,  є прямим обов’язком усіх лісокористувачів, незалежно від форми власності. Кожен лісокористувач має проводити заходи з лісовідновлення (насадження лісу на місцях зрубу) та лісорозведення (висадка лісу на нових територіях). Він наголосив, що у разі невиконання цього обов’язку лісокористувач може бути позбавлений права користування. За його словами, Указ Президента ще раз підкреслює важливість ведення лісового господарства та відповідальність усіх лісокористувачів за виконання вимог нормативних документів, що регулюють цю сферу діяльності.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Білик наголосив, що долучатись до реалізації програми «Зелена країна» та активізувати роботи щодо виконання в області Указу Президента України «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» мають не лише державні лісові господарства, а усі, без винятку, лісокористувачі.