10.11.2021 — 14:05

Побачити на дотик: створено тактильні копії окремих архітектурних пам’яток

Впродовж декількох місяців громадська організація «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» (Town Image Studio) створювала десять тактильних копій десяти архітектурних пам’яток.

Учасники команди поставили собі за мету створити безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю до архітектурної спадщини трьох областей Рівненської, Волинської та Хмельницької. У результаті кропіткої роботи створено тактильні копії Палацу Сангушків в Ізяславі; замку князів Острозьких у Старокостянтинові; Музейного комплексу в Дубному (до якого входить палац Острозьких і Любомирських та надбрамний корпус); Олицького, Корецького Клеванського та Новомалинського замків; Садиби Валевських в Гощі; Круглої вежі в Острозі; Монастиря Різдва Богородиці в Новому Загореві.


Завданням проєкту було привернення уваги спільноти до стану пам’яток, адже значна частина з них перебуває у незворотній руйнації. Саме тому, тактильні копії демонструють сучасний стан кожної архітектурної пам’ятки.
Виготовлення тактильних копій розпочиналося зі створення цифрової моделі за допомогою фотограмметрії. Для однієї моделі було зроблено кілька серій фото об’єкта з різних сторін, зокрема й з висоти пташиного польоту. Для кожної будівлі робилося у середньому 300 світлин, хоча деталізація могла вимагати і більшої кількості. Далі, за допомогою спеціальної програми, із фото створювалась тривимірна модель об’єкта.

Для створення тактильних копій використовували міцний екологічний пластик полілактид (PLA). Сам друк здійснено за допомогою двох технологій, які дозволили детально відтворювати форму об’єктів та забезпечити високу ступінь деталізації у 10 мікрон (0,01 міліметра).
Авторами проекту приділено особливу увагу усім деталям пам’яток історії, зокрема відтворено бійниці, карнизи, зовнішнє оздоблення та інше.
За підсумками реалізації проєкту громадською організацією «Town Image Studio» організовано виставку усіх тактильних копій в приміщенні комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» (Рівненська область). Кожна із моделей була доповнена етикетажем шрифтом Брайля. Також команда представила відео та аудіогід з тифлокоментарем і путівник виставкою шрифтом Брайля.

10 листопада заступник Ізяславського міського голови Леся Божко та директор КЗ «Палац САНГУШКІВ» Ізяславської міської ради Віктор Кучерук відвідали виставку та ознайомились із представленими моделями тактильних копій пам’яток історії.
По завершенню виставки автори проекту всі моделі планують передати для балансоутримувачів пам’яток, аби відвідувачі, зокрема люди з вадами зору могли скласти уявлення, за допомогою тактильних відчуттів, про історичні пам’ятки.