11.11.2021 — 14:22

Міжнародний день енергозбереження

За ініціативи міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» (SPARE), 11 листопада оголошено Днем енергозбереження. Рішення про впровадження цього свята було прийнято в квітні 2008 року на міжнародній нараді координаторів SPARE що проходила у Казахстані. А вже в листопаді 2008-го світ відзначив перший День енергозбереження. Це свято отримало статус міжнародного, оскільки взяти участь у проекті побажали близько 20 країн.

Основна мета – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку відновлюваних та альтернативних джерел енергії. Перспективним напрямом, що здатний забезпечити споживачів електроенергією, є застосування поновлюваних джерел енергії, які широко використовуються в розвинених країнах світу. На сучасному етапі одним із найпоширеніших відновлюваних енергетичних ресурсів, який використовується для виробництва електроенергії, є енергія сонця, а сонячні батареї – один зі способів отримання альтернативних видів енергії. Сонячні батареї, або сонячні фотоелектричні модулі перетворюють світлову енергію сонця на електричну. Використовуються вони зазвичай у складі сонячних або вітросонячних систем.

В усіх країнах, де відзначають це свято, відбуваються заходи, спрямовані на те, щоб поінформувати людей про способи енергозбереження та існуючі відновні джерела енергії, розповісти, чому потрібно економити, заощаджувати енергію, щоб її уберегти. Адже проблема енергозбереження пов’язана не тільки з економічними питаннями — зниження собівартості продукції при виробництві чи витрат на енергоресурси в побуті, це важливий елемент боротьби зі змінами клімату.

Тож давайте об’єднаємо наші зусилля та будемо дбати про енергоефективність, захист довкілля та сталий розвиток Хмельниччини, адже ця справа стосується усіх нас, так як найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюди.