04.11.2021 — 15:48

Як знайти аптеку з “Доступними ліками”та інсуліном? – роз’яснення НСЗУ

Держава компенсує вартість ліків проти найпоширеніших в Україні хронічних захворювань. Зокрема, ви можете отримати безоплатно або з невеликою доплатою ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабету, а також ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Для цього потрібно звернутись з електронним рецептом до аптеки, яка уклала договір з Національною службою здоров’я. За кожним напрямом аптека укладає окремий договір. Адреси таких аптек є на сайті НСЗУ на дашборді “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”.

Розглянемо, як знайти аптеку на сайті НСЗУ nszu.gov.ua. Це зручніше робити з ноутбука або комп’ютера.

Оберіть на верхній панелі сайту розділ “Е-дані”. У цьому розділі оберіть “Аналітичні панелі (дашборд)”, що знаходиться на сторінці зліва. Оберіть аналітичний дашборд “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів (“Доступні ліки”)” https://bit.ly/3lyLDUi і в ньому – розділ “Електронна карта місць відпуску е-рецептів”. Це інтерактивна карта з адресами усіх аптечних закладів, що уклали договори з НСЗУ.

Зліва на дашборді є фільтри. Щоб знайти аптеку з потрібним типом препаратів, оберіть фільтр “Тип договору”:

 “Доступні ліки” – щоб отримати препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету ІІ типу;
“Інсулін безоплатний або з доплатою” – щоб отримати інсулін;
“Нецукровий діабет” – щоб отримати препарати проти нецукрового діабету;
“Розлади поведінки і психіки та поведінки та епілепсії”- щоб отримати відповідні ліки від цих захворювань.

Щоб знайти найближчий до вас заклад, оберіть область та населений пункт.
За потреби оберіть інші фільтри. Наприклад, тип власності обирати необов’язково – усі аптеки відпускають ліки за однаковими умовами.
Після цього ви побачите на карті усі аптеки, які вам підходять. Під картою є таблиця, де зазначена детальна інформація про обрані аптеки: адреси, графік роботи, контактні номери телефонів та інші деталі. Ви також можете натиснути на позначення конкретної аптеки на карті та подивитись детальну інформацію саме про неї.

Також ви можете дізнатись адресу найближчої аптеки, де відпускають потрібні вам ліки, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Це безкоштовно.
Кількість закладів, що беруть участь в програмах НСЗУ, постійно зростає. Якщо вам незручно добиратись до найближчої аптеки, варто час від часу передивлятись оновлену інформацію на дашборді.