14.11.2021 — 15:57

Як отримати інсулін за е-рецептом? – роз’яснення НСЗУ

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Національна служба здоров’я України нагадує про алгоритм отримання інсуліну за електронним рецептом.

1 Зверніться до ендокринолога

✔ Для звернення до свого лікуючого лікаря електронне направлення не потрібне.

✔ Якщо ваш ендокринолог, у якого ви перебуваєте на обліку, у відпустці, зверніться до будь-якого іншого. В такому випадку потрапити на прийом безоплатно можна тільки за електронним направленням. Таке направлення виписує терапевт, педіатр або сімейний лікар, з яким у пацієнта укладена декларація.

✔ Тобто потрапити на безоплатний прийом за електронним направленням можна до будь-якого ендокринолога державної поліклініки чи приватного центру. Головна умова – наявність у медичного закладу договору з НСЗУ за пакетом амбулаторної медичної допомоги. Перелік таких закладів є на сайті НСЗУ на дашборді ➡
https://bit.ly/30cYHGC. Але де саме приймає ендокринолог необхідно дізнатись, зателефонувавши або звернувшись безпосередньо до закладу.

2 Ендокринолог має скласти план лікування та внести його до електронної системи охорони здоров’я

✔ Отримати інсуліни в аптеці можна тільки за електронним рецептом.

✔ В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз. Присвоює пацієнту відповідну категорію, здійснює призначення інсуліну із визначенням типу, виду, дозування та виду оплати згідно категорії. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.

✔ Перелік категорій зазначений у Постанові №854 “Деякі питання реімбурсації лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення” ➡ https://bit.ly/3HgOASy У Порядку визначено, які препарати інсуліну і в якому вигляді отримують пацієнти різних категорій, а також – чи потрібно за них доплачувати.

✔ Завдяки такому підходу усі хворі мають безоплатний доступ до базового лікування, а ті, хто бажає отримувати інсулін іншого типу або виду, можуть зробити це з доплатою 15% від вартості препарату. Наприклад, діти до 18 років та вагітні отримують інсулін людини або аналог інсуліну без доплати, у картриджі або шприц-ручці. Дорослі, у яких діагноз цукрового діабету встановлено після 18 років, отримують інсулін у флаконі і також безоплатно.

3 Отримайте електронний рецепт

✔ Електронний рецепт надходить на мобільний номер пацієнта у вигляді 16-значного номеру рецепту та 4-значного коду підтвердження. Пацієнт може попросити лікаря роздрукувати електронний рецепт у вигляді інформаційної пам’ятки. Її зручно показати фармацевту в аптеці, оскільки вона не містить код підтвердження рецепту (код є тільки в повідомленні на телефоні).

✔ Пацієнти, які не користуються чи не мають мобільних телефонів, отримують свій рецепт також у вигляді інформаційної пам’ятки. Вона буде містити номер рецепту і унікальний код підтвердження.

✔ Особиста присутність пацієнта потрібна лише коли ендокринолог складає план лікування. Надалі ендокринолог може виписувати рецепти за зверненням пацієнта по телефону, в месенджер або на електронну пошту. Але (❗) дистанційний формат комунікацій потрібно узгодити з лікарем заздалегідь.

✔ Також електронний рецепт на інсулін може виписати сімейний лікар, терапевт чи педіатр, з яким укладена декларація.

4 Знайдіть аптеку, яка має договір з НСЗУ

✔ Отримати інсулін за е-рецептом можна тільки в тих аптеках, які уклали договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. Актуальний перелік є на сайті ➡
НСЗУ https://bit.ly/3wIhUfF.

Також впізнати потрібну аптеку можна за наліпкою на дверях «Інсуліни+» або зателефонувавши на до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

5 Завітайте до аптеки та отримайте інсулін

✔ В аптеці потрібно назвати номер рецепту та запитати у фармацевта про наявність інсуліну. Переконайтесь, що фармацевт пропонує саме те торговельне найменування ліків, яке потрібно.

✔ Якщо потрібний препарат інсуліну наявний в аптеці у потрібній кількості, пацієнт називає 4-значний код підтвердження та якщо необхідно, здійснює доплату. Фармацевтичний працівник фіксує в електронній системі відпуск ліків і накладає електронний підпис. Після цього пацієнт отримує потрібний інсулін.

✔ Якщо в аптеці немає потрібного інсуліну, пацієнт не називає код підтвердження рецепта. Він або може замовити необхідний лікарський засіб та зачекати, або звернутись у будь-яку іншу аптеку, яка уклала договір про реімбурсацію інсулінів з НСЗУ.