18.11.2021 — 11:40

Брифінг щодо надзвичайної ситуації в с. Медисівка. ВІДЕО

Сьогодні голова ОДА Сергій Гамалій спільно з керівниками ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Едуардом Братко, ГУ НП у Хмельницькій області Русланом Герасимчуком, Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником провели брифінг щодо надзвичайної ситуації в с. Медисівка, де під час пожежі житлового будинку загинули четверо дітей.

Головні тези брифінгу:

➡ 17 листопада о 20:33 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку по вул. Гагаріна в с. Медисівка Теофіпольської територіальної громади Хмельницького району.

➡ До місця події за 17 хвилин прибув черговий караул 36-ї ДПРЧ смт.Теофіполь. Було встановлено, що пожежа виникла в кімнаті одноповерхового житлового будинку. На місці події виявлено тіла чотирьох дітей 2015, 2016, 2019 та 2021 років народження. За попередніми даними, загоряння виникло через порушення правил улаштування та експлуатації пічного опалення, у зв’язку з чим жаринки потрапили на килим і матрац.

➡ Мати – домогосподарка, доглядала за дітьми, батько не мав постійного місця роботи, працював на випадкових заробітках у селі. Зі слів старости села та соціальних працівників, родину не відносили до сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах, у зв’язку з чим супровід соціальних служб не здійснювався. Разом з тим, сім’я знаходилась на спостережені як багатодітна.

➡ Розпочато кримінальне провадження за ст.166 ККУ “Злісне невиконання батьками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки”, а також ст. 270 ККУ “Порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки, що спричинило смерть людей”. Наразі проводяться слідчі дії.

➡ Проведено допит свідків: сусідів та батьків, призначено ряд судово-медичних і психологічних експертиз для встановлення істини ситуації, встановлюється місце перебування батьків у час, коли сталась трагедія.

Вкотре просимо вас неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки у власних домівках! Не залишайте дітей без нагляду! Пам’ятайте: лише виконання усіх вимог до правильної експлуатації пічного опалення зможе вберегти ваше життя та майно від вогню і запобігти трагедіям, подібним до сьогоднішньої ситуації!