25.11.2021 — 17:21

На Хмельниччині відкрили навчально-виробничий комплекс з підготовки кваліфікованих робітників для тепличних господарств

Сьогодні нам потрібен тотальний аналіз та перевірка нашої системи професійно-технічної освіти, адже наші заклади продовжують навчати професіям, які фактично уже стали пережитками минулого і  які не мають пробації  у сучасному суспільстві. Про це зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв під час відвідин ДНЗ «Вище професійне училище №11 м. Хмельницький», де сьогодні відбулося урочисте відкриття навчально-виробничого комплексу (Центру) з підготовки кваліфікованих робітників з професії «Овочівник. Оператор технологічного устаткування в спорудах захищеного ґрунту».

До участі в церемонії відкриття нового центру та панельній дискусії щодо актуальності підготовки кваліфікованих робітників з професії «Майстер тепличного господарства» долучилися представники влади області та міста, колеги-освітяни, представники бізнесу.

“Те, що наша профтехосвіта не завжди йде у ногу з часом – це велика проблема, адже готуючи робітників, які нікому не потрібні, ми бездарно витрачаємо бюджетні кошти. Що ще гірше – ми навчаємо дітей, які виходять потім в соціум, і не можуть бути затребувані з такою професією, – зауважив Володимир Юр’єв. – Тому потрібно максимально прискорити модернізацію навчання, аби готувати фахівців, які відповідають сучасним запитам ринку праці та можуть розраховувати на працевлаштування та гідну оплату своєї праці.”

Мабуть, саме таку мету і поставив перед собою колектив ДНЗ «ВПУ №11 м. Хмельницького», коли у 2018 році вирішив взяти участь в конкурсі проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримки регіональної політики України.

Проект «Забезпечення потреб ринку продукції закритих ґрунтів кваліфікованими робітниками», представлений навчальним закладом, став одним із п’яти проєктів, представлених закладами профтехосвіти області, що увійшов до переліку переможців конкурсного відбору та отримав відповідне фінансування.

Загальний бюджет проекту склав 5,27 млн грн. З них 3,72 млн грн – це кошти державного бюджету, ще 1,54 млн грн профінансували з міського бюджету Хмельницького. Сьогодні, після декількох років копіткої праці, навчально-виробничий комплекс готовий приймати усіх охочих опанувати нову цікаву спеціальність. За цей час колектив навчального закладу розробив нові Стандарти професійної (професійно-технічної) освіти з професій: 6113 «Оператор технологічного устаткування в спорудах захищеного ґрунту» та  6111 «Овочівник», навчальні плани та програми, а також комплексно-методичне забезпечення предметів.

Що не менш важливо – тут створили сучасну навчально-виробничу базу, що включає комплекс з двох тепличних конструкцій: збірно-розбірний макет тепличного господарства – 100 кв. м. та навчальна лабораторія – 600 кв. м. ), який дозволить майбутнім випускникам досконало оволодіти принципами монтажу теплиці та технологією вирощування продукції. Виробниче навчання проходить у навчальній лабораторії, майстернях, та на теплицях ТОВ «Дубово Агро». Навчальна лабораторія «Овочівництво» є  прототипом діючої теплиці повного виробничого циклу, що оснащена технологічними  столами для посадки, зразками розсади, субстратів, комплектом зразків овочів. Є тут також навчальні колекції мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, мати для вирощування рослин. Облаштована належна система вентиляції та крапельного поливу, вентилятори для надуву, лампами для доосвічування.

“Ваш приклад має бути визначальним для інших навчальних закладів, бо ви показуєте, що співпрацюючи з бізнесом, можна виходити на гарні проєкти, завдяки яким ми отримаємо фахівців зорієнтованих саме на нашу область, – наголосив Володимир Юр’єв, вітаючи колектив та студентів закладів. – Ми знаємо, наша область має потужний аграрний сектор, тому фахівці саме такого напрямку нам дуже потрібні. Дякую вам за цей прекрасний проєкт, який однозначно має перспективу. Успіху вам у всьому!”

У навчальному закладі сподіваються, що завдяки проєкту здобудуть популярність нові професії ринку продукції закритих ґрунтів та тепличного господарювання в цілому, а створена науково-практична виробнича база стимулюватиме розробку та польові випробування інноваційних технологій у тепличному господарстві.