27.11.2021 — 17:26

88-мі роковини Голодомору: Запали свічку пам’яті

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2021 році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 27 листопада.

Голодомор – геноцид проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду в 1932–1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей і завдав страшного удару по нашій ментальності та культурі, перервано зв’язок поколінь. Сталінський геноцид убив і духовно скалічив цілу генерацію українських дітей, які були найбільш беззахисними і найуразливішими жертвами цього злочину. Згідно із дослідженнями українських демографів, у той час померло понад 1,5 млн. хлопчиків і дівчаток віком до 10 років.

Цього дня до пам’ятника “Ангел скорботи” приходять люди, аби згадати та вшанувати пам’ять про кожного, хто загинув від голоду, і передати пам’ять про трагедію наступним поколінням. Представники влади області та міста, духовенства, силових структур та громадськість долучилися до Всеукраїнської хвилини мовчання, помолилися за душі померлих та поклали квітки та колоски до ніг Скорботного ангела.

Також жителі Хмельниччини вчергове провели Всеукраїнську акцію «Запали свічку», і з настанням темряви запалили поставили свічки на підвіконня – на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Цьогоріч Український інститут національної пам’яті акцентує увагу на тому “Як говорити з дітьми про Голодомор?” У фокусі інформаційної кампанії – діти як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду. Звертаємо увагу й на те, що діти є найвразливішою категорією і щодо сприйняття інформації про муки і смерть багатьох мільйонів людей. Тому розмовляти з дітьми та підлітками про Голодомор важливо, але так, щоб не травмувати їх, а передати знання та досвід і зберегти пам’ять.

Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – пам’ятати про кожного, хто загинув від голоду, і передати пам’ять про цю трагедію.  Важливо пам’ятати, що ми, українці, сильні, і нас не зламав тоталітарний режим!