03.12.2021 — 11:13

3 грудня – Міжнародний день боротьби з пестицидами

3 грудня населення планети відзначає Міжнародний день боротьби з пестицидами. Вибору цієї дати передували трагічні події. 3 грудня 1984 року на заводі по виробництву пестицидів в м. Бхопале (Індія) сталася екологічна катастрофа, в пам’ять якої і був заснований цей день.

Мета дня боротьби з пестицидами – привернути увагу світової громадськості до вирішення проблем, що виникли в результаті виробництва і використання цих небезпечних хімікатів.

Пестициди – це синтетичні хімічні речовини, які багато країн у другій половині ХХ століття широко використовували для підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Однак, як з’ясувалося пізніше, промисловий випуск цих хімікатів приніс населенню планети більше шкоди, ніж користі. Незважаючи на збирання високих врожаїв, використання пестицидів призвело до значного забруднення навколишнього природного середовища в цілому.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку в світі реєструють близько 2 млн випадків отруєнь пестицидами, переважно під час перебігу різноманітних технологічних процесів. Деякі хімікати є гормонально активними сполуками, які спричинюють розлади ендокринної та імунної систем, з дією інших пов’язують затримку розумового розвитку, репродуктивні проблеми і рак.

Навіть в тих випадках, коли пестициди були заборонені чи обмежені вони можуть продовжувати накопичуватися в продуктах харчування ще багато десятиліть.

Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації закликає, по можливості, зменшувати застосування пестицидів, які шкодять довкіллю, зокрема, рослинному і тваринному світу, та переходити до більш широкого використання органічних добрив. Крім того, при використанні пестицидів чітко дотримуватися відповідних вимог природоохоронного законодавства, аби не шкодити здоров’ю людей і навколишньому середовищу.

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації