14.12.2021 — 17:24

Результати брифінгу за 14.12.2021. ВІДЕО

Сьогодні про ситуацію в області із захворюваністю на COVID-19 розповів журналістам під час брифінгу в.о. генерального директора ДУ “Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич.

Головні тези брифінгу.

➡ Останніми тижнями на Хмельниччині спостерігається зниження захворюваності на COVID-19, завдяки чому, відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС, з 00.год 15 грудня область переходить в жовту зону протиепідемічних обмежень. “Червону ” зону в області було запроваджено з 30 жовтня через стрімке зростання кількості випадків COVID-19. Як свідчать статистичні дані, зростання спостерігалося до 7 листопада. З 8 листопада намітилася тенденція до стабілізації епідемічної ситуації та поступового спаду захворювання. У тиждень, на який припав пік захворюваності, було зареєстровано понад 6 тисяч випадків захворювання, що значно вище у порівнянні з попередньою хвилею, яка спостерігалася навесні 2021 року.

➡  Наразі захворюваність на COVID-19 у порівняні з піком хвилі зменшилася майже втричі. За добу реєструється в 3 рази менше випадків хвороби, ніж одужань: виявляють 200-300 хворих, одужують в середньому 600-700 осіб. На жаль, все ще високою залишається смертність внаслідок ускладнень від COVID-19. За останній тиждень захворюваність зменшилася на 25% в цілому, а серед дітей до 17 років – на 31%.

➡ Результати секвенації вірусу, який виділяється від хворих на COVID-19, свідчать, що наразі в області циркулює виключно штам “Дельта”.

➡ Незважаючи на те, що область переходить в “жовту” зону”, вимоги до вакцинації населення залишаються практично такими ж, як і для “червоної” зони. Окрім того, необхідно і надалі виконувати усі правила та рекомендації та вакцинуватися, аби знизити ризик зараження та уникнути можливих ускладнень. Дані лікарів свідчать, що вакцинація є дієвою: лише 14% осіб, які захворіли, отримали щонайменше 1 щеплення від COVID-19, і лише 0,1% вакцинованих потребували стаціонарного лікування.

➡ В області зроблено 807387 щеплень від COVID-19: 430296 осіб вакциновано першою дозою, 377091 осіб отримали другу дозу. На жаль, зараз темпи вакцинації на Хмельниччині дещо знизилися, зараз вакцинується в середньому від 3 до 5 тисяч осіб за добу. Загальний відсоток вакцинації дорослого населення в області складає 41%.

➡ Наразі вірусологічна лабораторія ДУ “Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” отримала технічну можливість вносити інформацію про результати ПЛР-тесу в додаток ДІЯ. Такий результат дійсний протягом 72 годин.