15.12.2021 — 08:10

День створення Програми організації ООН з охорони навколишнього середовища

15 грудня 1972 року в Стокгольмі під час проведення першої конференції ООН, присвяченій охороні навколишнього середовища, була створена Програма організації ООН з охорони навколишнього середовища.

Програма спрямована на вирішення найгостріших проблем сучасної екологічної кризи (опустелювання, деградації ґрунтів, погіршення якості і зменшення кількості прісних вод, забруднення Світового океану).

У справі планування і здійснення конкретних екологічних заходів Програма організації ООН з охорони навколишнього середовища діє за принципом трьох рівнів. Перший рівень – поширення серед країн членів інформації щодо проблем навколишнього середовища і заходів, які вживаються для їх вирішення. Другий рівень – формування завдань і стратегії здійснення програм, заходів у світ, і регіон, масштабах, а також щодо окремих країн. Третій рівень – фінансування проектів і програм, які отримали підтримку на другому рівні, з фонду навколишнього середовища.

За час свого існування Програма організації ООН з охорони навколишнього середовища здійснила комплекс важливих екологічних заходів глобального, регіонального, і місцевого значення. Під її егідою створена Глобальна система моніторингу навколишнього середовища та її складові частини: Міжнародна довідкова система джерел інформації з навколишнього середовища (ІНФОТЕРРА); Міжнародний реєстр потенційно токсичних хімічних речовин.

Разом з тим, до числа основних завдань також відноситься розробка глобальної екологічної програми та сприяння її реалізації в рамках ООН, виступи на захист природного середовища земної кулі, розвиток партнерських відносин з іншими підрозділами Організації об’єднаних націй, а також залучення в екологічну діяльність громадськості, зокрема наукових, молодіжних та інших організацій, приватного сектору.

Програма організації ООН з охорони навколишнього середовища – ініціатор розробки і прийняття ряду міжнародних договорів екологічного характеру.

Допомога країнам у визначенні та розв’язанні проблем стабільності та безпеки, які виникають у зв’язку з питаннями навколишнього середовища, а також поліпшення загального взаєморозуміння шляхом зміцнення діалогу і співробітництва з екологічних питань є головною метою діяльності Програма організації ООН з охорони навколишнього середовища.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА