17.12.2021 — 13:04

Сплата податків – спільна справа лісівників та переробників

16 грудня в ОДА відбулася спільна нарада керівників обласного управління лісового та мисливського господарства й державних лісогосподарських підприємств краю, підприємців і регіональних деревообробників. Відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик відзначив високі виробничі показники лісгоспів і вагоме наповнення ними бюджетів усіх рівнів. Так, з початку року заліснено 809 гектарів – майже вдвічі більше, ніж планувалося, за одинадцять місяців реалізовано продукції на суму 985 мільйонів гривень, чистий прибуток склав 37,8 мільйона гривень, до бюджетів усіх рівнів внесено 412,8 мільйона гривень. На кожний кубометр реалізованої деревини припадає 849,4 гривні сплачених податків та обов’язкових платежів.

Начальник Хмельницького ОУЛМГ Петро Пешко підкреслив, що успіху досягнуто завдяки інноваційним підходам, впровадженню європейських технологій вирощування лісу та новітніх технологій на лісозаготівлях, завдяки активній модернізації всіх технологічних процесів виробництва, раціонального та ефективного використання лісосировинних ресурсів. Саме це стало запорукою однієї з найвищих зарплат лісівників Хмельниччини в лісовій галузі держави.

Аналізуючи виробничу діяльність, виступаючий зазначив, що державні лісогосподарські підприємства області здійснюють первинну переробку тільки низькосортної деревини, відібраної з дров’яної деревини промислового використання. За одинадцять місяців на власних потужностях її перероблено 36,7 тисячі кубометрів – 8 відсотків від заготовленої ліквідної деревини. Вся деревина продається виключно через аукціони. Частину її придбали переробні підприємства області. Лісівники Хмельниччини прагнуть створювати сприятливі умови для всіх деревообробників краю. Це закладає базу для ще міцнішої співпраці з місцевими товаровиробниками.

На нараді підприємці, які переробляють деревину, зазначали, що на аукціонних торгах монополісти фактично забирають переважну її більшість, піднімаючи ціни. Це знижує можливості для розвитку  приватних переробних підприємств області. Також наголошувалося на необхідності законодавчих змін саме зараз, коли парламент розглядає законопроєкт «Про ринок деревини».