22.12.2021 — 14:37

Сергій Гамалій прозвітував про здійснення облдержадміністрацією делегованих повноважень

Сьогодні голова ОДА Сергій Гамалій, у ході чергової сесії обласної ради, прозвітував про здійснення облдержадміністрацією у 2021 році делегованих їй окремих повноважень Хмельницькою обласною радою.

Головні тези звіту:

➡ Об’єднання зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у забезпеченні збалансованого економічного і соціального розвитку області, у розв’язанні проблем, що турбують подолян – є пріоритетом роботи облдержадміністрації.

➡ Область бере активну участь в програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Реалізовується 19 проектів з обсягом фінансування більше 405 млн грн. В тому числі: 4 об’єкта освіти, 3 спорту, 2 охорони здоров’я, 10 приймальних відділень, будівництво доріг.

➡ З державного бюджету Хмельниччині передбачено фінансову підтримку у сумі 536,3 млн грн на реалізацію місцевих проектів. Відповідну частину цих коштів залучено на будівництво Палацу спорту в Хмельницькому, басейну в Красилові та на фінансування 112 об’єктів в громадах. За кошти ДФРР реалізується 9 інвестиційних проектів на загальну суму більше 189 млн грн.

➡ Для Хмельниччини передбачено державну субвенцію 998,9 млн грн для будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг місцевого значення та виділено 5 млрд 297 млн грн з державного бюджету на ремонтні роботи на дорогах державного значення. Всього в поточному році збудовано та реконструйовано 106,87 км доріг та 9 мостів загальною протяжністю 140 метрів.

➡ В області організовано та налагоджено роботу цілодобового штабу з ліквідації надзвичайної ситуації. У 25 закладах розгорнуто більше 3 тисяч ліжок. Придбано 596 кисневих концентраторів, укладено договір на будівництво кисневої станції в Шепетівській лікарні. Також Хмельниччина отримає 10 кисневих станцій, які придбає Міністерство охорони здоров’я.

➡ Триває кампанія з вакцинації населення, розгорнуто 12 центрів вакцинації, працюють 106 постійних пунктів та 110 мобільних бригад.

➡ За кошти державного бюджету придбано 7 комп’ютерних томографів, 6 рентгенівських систем та 7 апаратів УЗД. Освоєно субвенцію обласного бюджету та завершено будівництво 30 амбулаторій. Також на 59 автомобілів поповнився автопарк обласного центру екстреної медичної допомоги, закуплено GPS-навігатори та відеореєстратори.

➡ Закуплено медикаменти для лікування хворих на COVID-19 та ліки для хворих на складні хвороби на суму більше 24 млн, відповідно до обласної програми централізованого забезпечення медичних закладів.

➡ Важливою є підтримка учасників АТО та ООС, членів їх сімей, сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, добровольців. Закладам області відшкодовано більше 770 тис. грн за навчання 128 студентів із сімей зазначених категорій. До кінця року буде відшкодовано ще 2,5 млн.

➡ Створюється мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

➡ Середня заробітна плата по області зросла до 12223 грн завдяки проведеній роботі з керівниками підприємств та з підприємцями. Не допущено заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетної сфери, оплати комунальних послуг та енергоносіїв бюджетними установами.

➡ Завершено процес створення геоінформаційної системи містобудівного кадастру області та компонентів геоінформаційної системи.

➡ Гарантією успішного розвитку є залучення інвестицій. Цьогоріч при облдержадміністрації утворено Офіс супроводу інвесторів. Бізнес-спільнота області розвиває підприємства, продовжується реалізація вагомих інвестиційних проєктів, які мають стратегічне значення для економічного розвитку краю у містах Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, селищі Сатанів, у Хмельницькому районі. Продовжується реалізація проєкту з відновлення роботи на КП “Аеропорт «Хмельницький».

➡ За 10 місяців індекс промислового виробництва становив 105,1 %. У переробній промисловості випуск продукції збільшився на 2,6%. Активізувалася зовнішньоекономічна діяльність. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами – 175,1 млн дол. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 124 країн світу.

➡ В області створено 10246 нових робочих місць, ліквідовано 4962 робочих місця. Легалізовано більше 3 тис суб’єктів господарювання, більше 2 тис. працівників уклали трудові договори. Повністю погашено заборгованість на 22 підприємствах області на суму 13,8 млн. грн.

➡ Для поліпшення фінансового стану суб’єктів підприємництва в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» на Хмельниччині підприємці отримали кредитів на 1 млрд 603 млн грн.

➡ У поточному році зібрано 1,9 млн тонн ранніх зернових культур, що на 16 % більше минулого року. Реалізовано 5 інвестиційних проектів, обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство становить 2,4 млрд грн.

➡ Проведено 56 земельних аукціонів з продажу прав оренди на земельні ділянки державної власності, загальною площею 472,7 гектара. У поточному році 55 територіальних громад отримали у комунальну власність 6211 га державних земель.

➡ В освітній галузі створюються умови для рівного доступу населення до якісної освіти. Працюють 415 шкільних автобусів, з них 10 спеціальних. У цьому році придбано 14 нових шкільних автобусів.

➡ Відкрито 9 навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з 26 професій. За кошти державної субвенції у сумі 7,4 млн грн. та за співфінансування з місцевих бюджетів – створюються ще 2 центри у Нетішині та Хмельницькому.

➡ Цьогоріч галузь культури поповнилась комунальним закладом «Малієвецький обласний історико-культурний музей».

➡ У вересні організовано та проведено Перший Хмельницький кінофестиваль, в якому взяли участь митці з усієї України.

➡ За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано найважливіші заходи, спрямовані на покращення екологічного стану області. Зокрема усунуто 9 місць зберігання непридатних хімічних засобів, оформлено 10 охоронних зобов’язань природно-заповідного фонду.

➡ В рамках виконання програми Президента України “Зелена Україна” працівники лісових господарств за допомогою громадськості створили 809 гектарів лісових культур, висаджено близько 3 мільйонів дерев.

➡ Заходи, що здійснювалися органами виконавчої влади щодо виконання окремих повноважень, делегованих обласній державній адміністрації Хмельницькою обласною радою, сприяли забезпеченню збалансованого економічного і соціального розвитку області. Також забезпечено стабільну та прогнозовану суспільно-політичну ситуацію на Хмельниччині.