11.01.2022 — 16:13

11 січня – міжнародний день заповідників та національних парків

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в державі.

Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітньої організації дикої природи.

Всього у світі створено більш як 11 тисяч заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. В Україні функціонують 5 біосферних та 19 природних заповідників, 56 національні природні парки.

Основну загрозу біорізноманіттю становить споживацька та безвідповідальна діяльність людини. Спостерігається катастрофічне зменшення площі територій водно – болотних угідь, степових екосистем, природних лісів тощо. Знищення навколишнього середовища відбувається внаслідок розорювання земель, вирубування лісів з подальшою зміною цільового призначення земель, осушення або обводнення територій, промислового, житлового та дачного будівництва тощо. З метою припинення процесів погіршення стану навколишнього природного середовища необхідно, насамперед, розширити існуючі та створити нові об’єкти природно – заповідного фонду.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 заповідних об’єкти, з них 42 об’єкти загальнодержавного значення та 494 – місцевого значення.

Серед них варто відмітити один з найбільших у Європі та найбільший в Україні національний природний парк «Подільські Товтри» загальною площею 261316 га. Територія парку складає 12,67 % від загальної території Хмельницької області та займає Кам’янець-Подільський та частково Хмельницький райони. Другим є національний природний парк «Мале Полісся», створений у 2013 році, загальною площею 8762, 7 га, який розташований на території Шепетівського району.

Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише працівників установ природно-заповідного фонду, а й кожного жителя краю. Адже ми повинні пам’ятати, що зберігаємо усе це для наших нащадків.

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації