12.01.2022 — 18:58

В ОДА презентували проєкт Стратегічного плану розвитку системи профтехосвіти області на 2022-2027 роки

Головне завдання для профтехосвіти – стати конкурентоспроможною. Для цього, перш за все, потрібно усвідомити, що ми виходимо на конкурентний ринок, а тому маємо створити належну матеріально-технічну базу та боротися за кожного студента. На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв на презентації проєкту Стратегічного плану розвитку системи професійної (професійно-технічної) освіти Хмельницької області на 2022-2027 роки, яка відбулася сьогодні в Департаменті освіти, науки, молоді і спорту ОДА.

Посадовець нагадав, що розробка цього стратегічного документу  обумовлена як низкою нормативних документів Президента та Уряду, якими розпочато важливі реформи в освітянській галузі, так і вимогою часу, адже питання модернізації професійної та професійно-технічної освіти є одним із визначальних чинників в забезпеченні стабільного економічного зростання нашого краю.

“Ми маємо чітко визначити ті напрямки роботи, результатом яких буде ефективна мережа закладів професійно-технічної освіти, сучасний розвиток в цілому системи профосвіти області в умовах її реформування і, звісно ж, підготовка кваліфікованих конкурентоспроможних та затребуваних робітників відповідно до реальних потреб регіонального ринку праці,” – зазначив Володимир Юр’єв.

Проєкт Стратегічного плану, який присутнім представила очільниця Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОДА Дарія Басюк – це напрацювання відповідної робочої групи, створеної при ОДА. До її складу увійшли представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, представники обласної служби зайнятості, управління Державної служби якості освіти в області, закладів профтехосвіти області, освітянських профспілок.

Як зауважила Дарія Басюк, цей план – це візія того, якою має стати профтехосвіта Хмельниччини за п’ять наступних років. Він базується на даних моніторингу існуючої ситуації та містить чітко визначені стратегічні цілі, яких потрібно досягти. Як вбачають члени робочої групи, профтехосвіта області у 2027 році – це добре скоординована система закладів, яка виконує цілу низку завдань:

➡ забезпечує отримання якісної освіти та навчання для всіх вікових груп населення;
➡  відстежує тенденції ринку праці та забезпечує підготовку кадрів для потреб роботодавців регіону;
➡  надає випускникам достатньо компетенцій не тільки для працевлаштування, але і для започаткування власної справи;
➡ має позитивний імідж в середовищі абітурієнтів,
➡ тісно співпрацює з бізнесом;
➡ має ефективну інфраструктуру, сучасне навчально-виробниче обладнання, методики, широко застосовує цифрові технології в усіх напрямах підготовки, обмінюється досвідом з країнами світу.

Аби втілити таке бачення у життя, розробники проєкту виділили дві стратегічних цілі: забезпечення регіонального ринку праці робітничими кадрами з урахуванням нової моделі управління закладами та підвищення конкурентоспроможності системи профтехосвіти регіону. Для кожної із стратегічних цілей виокремили відповідні операційні цілі та завдання. Під час роботи над планом враховували не лише власний досвід та бачення представників нашої області, а й напрацювання тих регіонів, які уже мають такі розроблені стратегії.

Після презентації учасники зустрічі обговорили представлений проєкт, поділилися досвідом із впровадження передових технологій в освітній процес, окреслили проблемні питання, що постають перед закладами професійно-технічної освіти в умовах її реформування. Володимир Юр’єв, звертаючись до присутніх, зауважив, що робота над Стратегічним планом усе ще триває та закликав усіх активно до неї долучатися.

“Ми усвідомлюємо, наскільки важливою є професійна та професійно-технічна освіта для економічного розвитку Хмельниччини, і наскільки обережно і зважено має відбуватися її реформування. Саме тому ваш досвід, ваш професіоналізм нам дуже потрібен, і ви маєте максимально долучатися до розроблення стратегії, бо головне завдання, яке ми ставимо перед собою – не втратити якість надання освітніх послуг та зробити нашу профтехосвіту сучасною та такою, що відповідає потребам ринку праці,” – наголосив заступник голови ОДА.