12.01.2022 — 13:55

Подільські легкоатлети на «Різдвяних стартах» в Києві

Український легкоатлетичний сезон-2022 в приміщенні офіційно відкрився ХХVІІ «Різдвяними стартами» в Києві, які 8-9 січня прийняв манеж міської школи вищої спортивної майстерності.

В цих змаганнях взяли участь кілька провідних спортсменів нашої області з Хмельницького та Кам’янця-Подільського.  Вже традиційно Марина Бех-Романчук, чинна чемпіонка Європи в приміщенні зі стрибків у довжину, починає сезон з бігу на 60 метрів. В Києві у  фіналі вона стала четвертою (7,63 сек), а в попередньому забігу продемонструвала 7,62сек. Марія Горєлова – ще одна вихованка заслуженого тренера України Вадима Крушинського, котра в минулому році здобула бронзу юніорського чемпіонату світу також в стрибках у довжину, показала у кваліфікації на 60-метрівці 7,70сек, а у фіналі 7-ю завершила цю дистанцію (7,77сек). Нагадаємо, що рекорд Хмельницької області (7,45сек) був встановлений Мариною Бех-Романчук 10 cічня 2020 у цьому ж манежі.

Необхідно врахувати, що протягом поточного року передбачено проведення великої кількості міжнародних змагань, головні – чемпіонати світу в приміщенні та на повітрі, два чемпіонати Європи, один з яких командний, етапи “Діамантової ліги”. Тож наразі названі атлетки перебувають під тренувальним навантаженням і не форсують входження до змагальних кондицій.

Варто звернути увагу на дебютанта всеукраїнських змагань 23-річного Ігоря Керода, який раніше успішно займався єдиноборствами, і лише у другій половині минулого року приступив до регулярних тренувань легкою атлетикою під наглядом Миколи Баліцького. Цей фізично обдарований атлет впевнено виграв попередній забіг на 60-метрівці (7,17сек) серед чоловіків.

Ще двоє кам’янчанок, виступами яких залишився задоволений їх тренер Олег Вергуш, зупинилися за крок до п’єдесталу, посівши 4-і місця у своїх основних дисциплінах. Першого дня вони перевірили швидкісні можливості, подолавши 60-метрівку на рівні 7,95 – 7, 96 cек. Наступного ранку Ірина Шершал виграла свій забіг на 800м з результатом 2 хв 17,99 сек, але в іншому забігові троє суперниць фінішували з кращим від Ірини часом. Олександра Чернуха, 2004 року народження, спеціалізується в потрійному стрибку. На цих змаганнях вона досягла позначки в 12,51 м, і впевнилася, що підготовка до головного старту року – юніорського чемпіонату світу, реалізується згідно наміченим з тренером планом.

Єлізавета Швець після відновлення від травми змогла подолати в стрибках у висоту 1,55 м і посісти 6 місце серед жінок. Очікуємо повернення її вже найближчим часом до звичного для неї рівня стрибків (1,65 – 1,75 м.

Cеред учасників змагань були і кілька відомих вихованців ДЮСШ Хмельницької області, котрі наразі гідно представляють інші регіони (Рівненську область та столицю). Зокрема, майстер спорту зі Старокостянтинова Наталія Юрчук показала другий результат в бігу на 60 м з бар’єрами серед жінок. Спочатку вона пробігла цю дистанцію за 8,26 сек, а у фіналі продемонструвала 8,33 сек.