17.01.2022 — 11:21

#EUКраїна: Об’єднання енергосистем України та ЄС суттєво підвищить енергетичну безпеку держави

У 2023 році має відбутися одна з найбільш значущих євроінтеграційних подій – об’єднання енергосистеми України з європейською мережею операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. Це свого роду «безвіз» у сфері енергетики, який дозволить нам збільшити обсяги торгівлі електроенергією з Європою. А також – балансувати надлишки та дефіцити електроенергії, які можуть виникати в системі, з нашими європейськими партнерами.

Крім того, об’єднання з ENTSO-E посилить енергонезалежність України. Ще з часів Радянського Союзу наша енергосистема працює паралельно з енергосистемами Російської Федерації та Білорусі, ставлячи нас в залежність від Росії у випадку надзвичайних ситуацій. Залишати державі-агресору можливість впливати на таку критичну сферу як електроенергія – скажемо прямо, не найкраща ситуація. Але українську мережу не можна було просто «перемкнути» з пострадянської на європейську. Для цього ми мали виконати низку умов – наша інфраструктура та обладнання мають відповідати європейським стандартам.

У грудні 2021 року НКРЕКП сертифікувало Національну енергетичну компанію «Укренерго» як оператора системи передачі європейського зразка. Секретаріат Енергетичного співтовариства підтвердив відповідність цього рішення Третьому енергопакету ЄС.

Сертифікація відкриває прямий шлях до офіційного членства НЕК «Укренерго» в організації ENTSO-E, яка об’єднує 39 операторів системи передачі із 35 країн Європи.

Попереду нас чекає важливий тест – робота української енергосистеми в ізольованому режимі від Російської Федерації і Республіки Білорусь.

Об’єднання ОЕС України та ENTSO-E в 2023 році – стратегічна мета, досягнення якої дозволить нашій країні здобути енергетичну незалежність, забезпечити подальший розвиток відновлюваних джерел енергії, декарбонізацію економіки та підвищення безпеки постачання електроенергії.

Об’єднання енергосистем України та ЄС суттєво підвищить енергетичну безпеку держави в цілому і з’єднає нас з Євросоюзом одним із найміцніших зв’язків сучасного світу – енергетикою.

Це – євроінтеграція!

Мета інформаційної кампанії #EUКраїна, яка проходить з ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту ЄС Association4U – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах і змінюють на краще життя українців.

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут: https://association4u.in.ua/