18.01.2022 — 17:02

Результати брифінгу щодо ситуації в області з COVID-19 за 18.01.2022. ВІДЕО

Сьогодні у ході брифінгу перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін розповів про ситуацію в області із захворюваністю на COVID-19.

Головні тези брифінгу:

➡ За минулу добу зареєстровано 239 нових випадків COVID-19, одужало 334 особи, 11 мешканців області, на жаль, померли. За показниками епідемічної небезпеки Хмельницька область перебуває у “жовтій” зоні, всі індикаторні показники – в межах норми. Разом з тим, є низка регіонів України, що перебувають у “помаранчевій” зоні. На Хмельниччині минулого тижня дещо зросла динаміка госпіталізації, але наразі цей показник стабілізувався.

➡ Вживаються заходи для забезпечення лікувальних закладів, що надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, киснем. Постачання його відбувається за координації МОЗ, ОДА,  головних лікарів та власників лікувальних закладів.

➡ Вакцинація від COVID-19 була і залишається найбільш дієвим засобом, що значно знижує ризик захворювання на коронавірусу хворобу та запобігає розвитку важких ускладнень і госпіталізації. Це доводять як дослідження науковців, так і практичний досвід лікарів.

➡ За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 2075 щеплень від COVID-19. 792 особи зробили перше щеплення, 1021 – два щеплення. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 877 073 щеплення від COVID-19.

➡ В області однією дозою вакциновано 451259 осіб, двома дозами щеплено 423 282 особи – 52% населення вакциновані першою та другою дозами. Серед лідерів за темпами вакцинації в області є Волочиська (87,7%), Старосинявська (80,7%) та Слобідко-Кульчієвецька (69,1%) територіальні громади. Звернути увагу на необхідність активізації вакцинальної кампанії потрібно Улашанівській (20,8%) Зіньківській (24,9%), Закупненській (27,3%) та Староостропільській (29%) територіальним громадам.

➡ У МОЗ прогнозують новий спалах захворюваності на COVID-19 наприкінці січня, який може тривати кілька місяців. Тривалість і розмах його буде залежати від ефективності протиепідемічних заходів та від кількості людей, які вакциновані від COVID-19. Тому дуже важливим є продовження вакцинації населення області. Хмельниччина у повній мірі забезпечена вакцинами, зробити щеплення можна у пункті вакцинації чи центрі масової вакцинації. Слід зауважити, що згідно з дослідженнями вчених з різних країн світу, невакциновані люди мають удесятеро вищий ризик смертності від COVID-19 та у 4,5 рази вищий ризик госпіталізації, ніж вакциновані.

➡ Вакцинація не лише рятує життя, а й зменшує навантаження на медичну систему. Незважаючи на те, що вжиті всі заходи задля забезпечення стабільної роботи нашої медичної системи в умовах підвищення рівня захворюваності, різке зростання кількості госпіталізацій може значно ускладнити надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19. Тому закликаємо всіх, хто ще не зробив щеплення, поквапитись та захистити себе.

➡ В області триває вакцинація дітей від COVID-19. Загалом дітям віком 12-15 років зробили 679 щеплень, 16-17 років – 3187 щеплень. Вакцинація здійснюється вакциною виробництва Pfizer.

➡ Міністерство охорони здоров’я України скасувало вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19 (наказ №64 від 13.01.2022). Для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, тепер достатньо прийти до будь-якого пункту чи центру щеплення із свідоцтвом про народження (для дітей 12-13 років) або паспортом та ідентифікаційним кодом (для дітей 14-17 років). Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків.

➡ В області продовжується вакцинація населення бустерною дозою вакцини від COVID-19. Вона була рекомендована МОЗ на початку січня  для усіх повнолітніх громадян, які щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19, і в яких від другого щеплення минуло 6 і більше місяців. Бустерна доза дозволяє посилити захист проти COVID-19, який з часом знижується. Результати наукових досліджень демонструють, що бустерна доза зменшує ризик інфікування коронавірусом, а також є дієвою проти штаму “Омікрон”.

➡ При проведенні бустерної вакцинації рекомендовано використовувати вакцини Pfizer та Moderna, також бустерне щеплення може проводитися вакциною AstraZeneca. Ці вакцини будуть застосовуватися також, якщо людина отримала повний курс щеплення вакциною CoronaVac.

➡ Загалом в Україні станом на сьогодні бустерну дозу отримали понад 113 тисяч осіб. На Хмельниччині її отримали 1722 особи. Якщо вам є 18 років і ви вакцинувалися двома дозами понад 6 місяців тому, можете приходити на бустерне щеплення в будь-який пункт чи центр вакцинації.

➡ Вже наприкінці січня для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби в застосунку “Дія” з’явиться COVID-сертифікат. Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо буде надіслати запит на порталі чи у застосунку «Дія» не раніше останніх чисел січня, після самого щеплення. Він буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19.

➡ Особи, що мають проблеми з імунітетом, у зв’язку з якими не сформувався необхідний захист після двох доз вакцини від COVID-19, мають можливість отримати третю, додаткову дозу. На Хмельниччині таке щеплення отримали 103 особи. Сертифікат після додаткової дози вакцини окремо не видається.

➡ Учора, під час селекторної наради у Президента України було анонсовано, що найближчим часом на засіданні Кабінету Міністрів буде ухвалено рішення щодо можливості використання коштів за програмою «єПідтримка» вакцинованими особами, старшими за 60 років. Буде визначено чіткий порядок використання цих коштів.

➡ Міністерство освіти і науки надало пропозиції стосовно розширення програми на дітей віком 14-18 років: з’явиться можливість використовувати вказані кошти на позашкільну освіту. Також опрацьовується рішення щодо такої можливості для дітей у віці 12-14 років.

➡ Напередодні свята Водохреща нагадуємо правила безпечної поведінки: занурюйтеся у водойму за умови відсутності медичних протипоказів лише у спеціально облаштованих місцях під наглядом рятувальних служб та уникайте переохолодження. Бережіть своє життя та здоров’я!