18.01.2022 — 20:56

Проведено позачергове засідання комісії ТЕБ та НС

Сьогодні в ОДА відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови РДА та інші запрошені.

На порядок денний виносилося питання про заходи щодо запобігання надзвичайної ситуації в закладах охорони здоров’я у разі відключення від централізованого електропостачання.

Перший заступник голови ОДА відмітив, що події останніх днів із різкими змінами погодних умов (сильні пориви вітру, обледеніння) становить загрозу сталому енергопостачанню населених пунктів області, в тому числі, закладів охорони здоров’я. Також у МОЗ прогнозують новий спалах захворюваності на COVID-19 наприкінці січня. Тому, додав він, такий стан справ викликав необхідність проведення регіональної комісії з питань ТЕБ і НС з прийняттям відповідних попереджувальних заходів щодо сталого енергопостачання лікарень.

В свою чергу, начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Володимир Панасюк зазначив, що враховуючи те, що до наявних стаціонарних джерел резервного живлення, підключені тільки відділення/палати інтенсивної терапії, хірургічні та пологові відділення, а допомогу хворим на COVID-19  надають і в інших відділеннях (інфекційні, терапевтичні відділення), виникає необхідність у додаткових джерелах електропостачання.

Попереднім рішенням обласної комісії (від 10 листопада 2021 року №19) ставилося завдання Департаменту охорони здоров’я ОДА спільно з АТ «Хмельницькобленерго», Головним управлінням ДСНС України у Хмельницькій області, головами районних державних адміністрацій та власниками закладів охорони здоров’я розробити обласний та районні алгоритми щодо порядку забезпечення закладів охорони здоров’я джерелами альтернативного електропостачання. Розроблені алгоритми доручили погодити та затвердити в установленому порядку.

Наразі Департамент охорони здоров’я ОДА прозвітував про розробку алгоритмів щодо порядку забезпечення закладів охорони здоров’я джерелами альтернативного електропостачання. Також, відповідно до наказу директора АТ «Хмельницькобленерго», заборонено відключення від електропостачання закладів охорони здоров’я в області.

Відтак, Сергій Тюрін звернувся до голів РДА з проханням забезпечити максимальний контроль і взаємодію із керівниками територіальних громад та власниками закладів охорони здоров’я щодо питання забезпечення додатковими альтернативними джерелами електропостачання на випадок відключення живлення.

За результатами засідання комісії прийнято протокольне рішення.