25.01.2022 — 13:22

На колегії ОДА підбили підсумки реалізації в області інвестиційних проєктів соціально-економічного розвитку у 2021 році

На розширеному засіданні колегії ОДА, яке провів сьогодні перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, підбили підсумки реалізації в області інвестиційних проєктів соціально-економічного розвитку у 2021 році. Також у ході обговорення учасники колегії проаналізували стан освоєння коштів державного бюджету, передбачених на їх реалізацію.

Як нагадала директорка Департаменту розвитку громад, будівництва та ЖКГ ОДА Віра Бригадир, фінансування відбувалося за декількома напрямками. Зокрема, проєкти реалізовувалися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, субвенцій  з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери; на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій; на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, а також у рамках Програми Президента України “Велике будівництво”.

Державний фонд регіонального розвитку 

 ➡ Із передбачених та профінансованих на 2021 рік 189,2 млн грн на 01.01.2022 року освоєно 187,3 млн грн або 99% від обсягу профінансованих коштів, 1,9 млн грн повернуто до державного бюджету. За рахунок коштів ДФРР здійснювалося фінансування 9 об’єктів, а саме:
– 4 проєкти по закладах освіти – 54,2 млн грн;
– 2 проєкти по закладах охорони здоров’я – 82,2 млн грн;
– 1 проєкт з розвитку спортивної інфраструктури – 24,1 млн грн;
– 2 проєкти з водопостачання та водовідведення –26,8 млн гривень.

 ➡ Наразі  завершено  роботи на семи об’єктах, а саме:

– ясла-садочок “Дзвіночок” у смт Чемерівці – реконструкція (з облаштуванням ігрового майданчика);
– Солобковецька загальноосвітня школа у с. Солобківці – реконструкція будівлі під комунальний заклад “Центр позашкільної освіти”;
– Новоушицький навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – гімназія” – капітальний ремонт будівлі гуртожитку;
– Хмельницький обласний онкологічний диспансер – технічне переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення;
– міський стадіон ім. Г.А. Тонкочеєва у м. Кам’янець-Подільський – капітальний ремонт;
– очисні споруди каналізації потужністю 500 куб. метрів на добу у смт Віньківці – будівництво;
– очисні споруди та напірний колектор у м. Дунаївці – реконструкція (друга черга).

 ➡ Реалізацію проєктів “Навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня, гімназія” у м. Славута – реконструкція корпусу №1 та “Хмельницька обласна дитяча лікарня по вул. Кам’янецькій, 94” – будівництво лікувально-діагностичного корпусу” буде завершено у 2022 та 2023 роках, відповідно.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери

➡ Із передбачених та профінансованих на 2021 рік 94,0 млн грн субвенції на 01.01.2022 року освоєно 82,1 млн грн або 87,3% від обсягу профінансованих коштів.

➡ За рахунок цієї cубвенції здійснюється фінансування п’яти проєктів, а саме:
– 2 проєкти по закладах освіти – 20,0 млн грн;
– 2 проєкти з розвитку спортивної інфраструктури – 56,0 млн грн;
– 1 проєкт з придбання медичного обладнання – 18,0 млн гривень.

➡ Залишилося на рахунках місцевих бюджетів для подальшого освоєння 11,9 млн гривень.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури

➡ Передбачені та профінансовані на 2021 рік 103,0 млн грн на 01.01.2022 року освоєно у повному обсязі. За рахунок коштів вказаної субвенції здійснювалося фінансування будівництва Палацу спорту у м. Хмельницький.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій

 ➡ За рахунок коштів цієї субвенції здійснювалося фінансування 166 об’єктів на загальну суму 189,5 млн грн, а саме:
– 41 проєкт закладів освіти – 34,0 млн грн;
– 36 проєктів розвитку спортивної інфраструктури – 28,1 млн грн;
– 35 проєктів на закупівлю обладнання та транспортних засобів для закладів охорони здоров’я – 43,0 млн грн;
– 34 проєкти житлово-комунального господарства (у тому числі: електропостачання, водопостачання, водовідведення, каналізаційно-насосні станції, газопостачання) – 58,3 млн грн;
– 11 проєктів транспортної інфраструктури (дороги, тротуари) – 12,0 млн грн;
– 9 проєктів закладів культури – 13,4 млн грн;
– 0,8 млн грн – залишилися нерозподіленими по Заслучненській територіальній громаді.

 ➡ На 01 січня 2021 року фактично перераховано 189,5 млн грн на рахунки розпорядників нижчого рівня, з яких освоєно 142,1 млн грн або 75 % від профінансованих коштів. Повернуто до державного бюджету 0,53 млн грн, залишилося на рахунках місцевих бюджетів для подальшого освоєння 46,7 млн гривень.

Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості

➡ Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 №983 у 2018-2019 роках області було враховано 255,643 млн грн субвенції для будівництва та оснащення нових амбулаторій та дооснащення діючих амбулаторій у сільській місцевості. Вона була перехідною на нові бюджетні періоди.

 ➡ На 01 січня 2022 року з профінансованих у повному обсязі коштів освоєно 255,58 млн грн або 99,97 відсотка. У 2021 році залишок коштів вказаної субвенції у сумі 2,43 млн грн було використано на оплату робіт підряднику (488,768 тис. грн), а також придбано чотири автомобілі для працівників амбулаторій на загальну суму 1874,7 тис. гривень. 63,5 тис. грн – повернуто до державного бюджету.

Програма Президента України “Велике будівництво”

 ➡ У рамках Програми у 2021 році здійснювалася реалізація дев’яти проєктів будівництва, реконструкції та капітального ремонту шкіл, дитсадочків, об’єктів спортивної інфраструктури та приймальних відділень опорних лікарень з обсягом фінансування 413,2 млн грн (державний бюджет – 326,5 млн грн, місцеві бюджети – 68,6 млн грн та інші джерела – 18,1 млн грн).

Передбачено реалізувати проєкти будівництва та реконструкції:

– 3 шкіл – 52,3 млн грн, у тому числі 47,0 млн грн з коштів Державного фонду регіонального розвитку та 5,3 млн грн місцевих бюджетів;
– 1 садочка – 8,0 млн грн, у тому числі 7,2 млн грн коштів ДФРР та 0,8 млн грн місцевих бюджетів;
– 3 об’єктів спортивної інфраструктури – 211,3 млн грн, у тому числі 24,1 млн грн коштів ДФРР, 21,2 млн грн з місцевого бюджету, 7,0 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 103,0 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури та 56,0 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери;
– 2 об’єктів охорони здоров’я – 141,6 млн грн, у тому числі 82,2 млн грн коштів ДФРР, 41,3 млн грн з місцевого бюджету та 18,1 млн грн – інші джерела.

 ➡ На 01 січня 2022 року стан реалізації проєктів є таким:
– міський стадіон ім. Г.А. Тонкочеєва у м. Кам’янець-Подільський – капітальний ремонт – передбачено, профінансовано та освоєно 24,1 млн грн коштів ДФРР або 100% від профінансованих коштів. З передбачених та профінансованих 5,0 млн грн місцевого бюджету освоєно 3,8 млн грн.

– будівництво палацу спорту у м. Хмельницький – передбачено, профінансовано та освоєно 103,0 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури та 45,0 млн грн – субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери, тобто повністю. З передбачених та профінансованих 17,0 млн грн місцевого бюджету освоєно 16,8 млн гривень.

– реконструкція нежитлової будівлі котельні під спортивно-реабілітаційний центр з добудовою у м.Красилів – передбачено, профінансовано та освоєно 11,0 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери. З передбачених та профінансованих 1,3 млн грн з місцевого бюджету освоєно 0,6 млн гривень. Роботи завершено;

– навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня, гімназія” у м. Славута – реконструкція корпусу № 1 – передбачено, профінансовано та освоєно 35,5 млн грн коштів ДФРР. З передбачених 10,8 млн грн з місцевого бюджету профінансовано та освоєно 4,1 млн гривень. Будівельно-монтажні роботи буде завершено у 2022 році.

– ясла-садочок “Дзвіночок” у смт Чемерівці – реконструкція (з облаштуванням ігрового майданчика) – передбачено, профінансовано та повністю освоєно 7,2 млн грн коштів ДФРР. Також профінансовано та освоєно у повному обсязі 0,8 млн грн з місцевого бюджету. Роботи завершено.

– Солобковецька загальноосвітня школа – реконструкція будівлі під комунальний заклад “Центр позашкільної освіти” – передбачено та профінансовано 6,7 млн грн коштів ДФРР, з яких освоєно 6,6 млн грн або 98,5 відсотка. З передбачених коштів місцевого бюджету в сумі 0,75 млн грн профінансовано та освоєно 0,72 млн гривень. Роботи завершено.

– Новоушицький навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – гімназія” – капітальний ремонт будівлі гуртожитку – передбачено, профінансовано та освоєно 4,9 млн грн коштів ДФРР. З передбачених 0,55 млн грн з місцевого бюджету профінансовано та освоєно 0,51 млн гривень. Роботи завершено.

– Хмельницька обласна дитяча лікарня – будівництво лікувально-діагностичного корпусу – передбачено, профінансовано та повністю освоєно 72,5 млн грн коштів ДФРР. Також у повному обсязі освоєно 8,0 млн грн з обласного бюджету. У зв’язку з коригуванням проєктно-кошторисної документації будівельно-монтажні роботи буде завершено у 2023 році.

– Хмельницький обласний онкологічний диспансер – технічне переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення – передбачено та профінансовано 10,0 млн грн коштів ДФРР, з яких освоєно 9,7 млн грн або 97 відсотків. З обласного бюджету профінансовано та освоєно у повному обсязі 33,3 млн гривень.

➡ Крім того, було освоєно 18,1 млн грн коштів КНП “Хмельницький обласний протипухлиний центр” Хмельницької обласної ради. Роботи завершено. Закуплено та встановлено лінійний прискорювач.

 ➡ У 2020 році області було профінансовано кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів з реконструкції та капітального ремонту приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на суму 80,0 млн грн, освоєно 79,849 млн грн, або 99,8 відсотка. Будівельно-монтажні та ремонтні роботи з реконструкції чи капітального ремонту 10-ти приймальних відділень опорних лікарень завершено на всіх об’єктах до травня 2021 року та відкрито для пацієнтів, отримано декларації та сертифікати про готовність об’єктів до експлуатації.

 ➡ По проектах Дунаєвецької, Славутської, Старокостянтинівської та Шепетівської лікарень введено в експлуатацію лише перші черги будівництва – приймальні відділення, а будівельно-монтажні роботи по другій черзі мають бути завершено у 2022 році та профінансовано з відповідних місцевих бюджетів.

Перший заступник голови ОДА нагадав, що загалом до державного бюджету повернуто майже 2 млн грн коштів Державного фонду регіонального розвитку. Тому замовники будівництва (розпорядники, одержувачі бюджетних коштів) мають слідкувати за фінансовою дисципліною і негайно повідомляти галузевий Департамент про можливі обсяги економії таких коштів для їх перерозподілу на інші об’єкти.

Також посадовець наголосив на важливості виконання Програми Президента України “Велике будівництво” у частині вчасної та повної реалізації проєктів, прискорення підготовки документів для отримання сертифікатів та декларацій про готовність до експлуатації об’єктів, які фінансувались і були завершені у 2020-2021 роках.