25.01.2022 — 23:33

Лише пам’ятаючи та вивчаючи трагічні події Голокосту, зможемо запобігти їх повторенню, – Володимир Юр’єв

Більше 6 мільйонів безневинно знищених людей – це сухі статистичні дані, які підсумовують одну із найстрашніших сторінок сучасної історії – Голокосту. За кожною з цих цифр – трагедія людини, сім’ї,  цілого народу і людства в цілому, і зберігаючи пам’ять про них, ми застерігаємо від повторення тих трагічних подій. Саме ця думка була лейтмотивом сьогоднішньої зустрічі у ТЦ “Вудмол”, присвяченої Дню пам’яті жертв Голокосту, що відзначається 27 січня.

Організатор заходу – Державний архів Хмельницької області, а долучилися до розмови заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв, представники Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, викладачі та студенти хмельницьких вишів, представники ЗМІ.

Розпочинаючи зустріч, заступниця директора Державного архіву Хмельницької області Марія Коваленко  нагадала,  що у Голокост близько 6 млн євреїв у Європі були піддані систематичним переслідуванням і знищенню. Особливо жорстокої форми набув єврейський геноцид в Україні, адже кількість загиблих українських євреїв склала понад 2 мільйони людей, що становить більше 70% довоєнного єврейського населення. 27 січня обрано Міжнародним день пам’яті жертв Голокосту не випадково – саме цього дня було звільнено в’язнів найбільшого з концтаборів – Аушвіц-Біркенау.

На важливості збереження пам’яті про усіх жертв нацизму,  дослідницької роботи науковців, що допомагають суспільству ліквідувати “білі плями” в історії нашого краю, наголосив, звертаючись до учасників зібрання, Володимир Юр’єв: “Усі ми пам’ятаємо про трагедію Бабиного Яру, який вважається першим місцем тотального знищення єврейського населення. Проте не всі знають, що такі “Бабині Яри” має більшість сіл, селищ і містечок Хмельниччини. Історичні документи свідчать про те, що вже з перших днів Другої світової війни нацисти розпочали планомірне знищення єврейського населення нашого краю”.

Як зазначив посадовець, уже 5 липня 1941 року в селі Купель Волочиського району відбувся перший розстріл 89 євреїв. 28 липня, під час “єврейської акції” в Шепетівці було знищено 1000 осіб. Масштабного винищення зазнала єврейська громада на Дунаєвеччині. 31 серпня 1941 року у Миньківцях розстріляно 1840 євреїв, 1 вересня у селі Сокілець –1224 осіб, у селищах Смотрич – 1441, Балин – 264, Шатава і Маків – 1218, станція Дунаївці 117 осіб (26 сімей). 2300 чоловік єврейського населення знищили у Дем’янковецьких фосфорних шахтах, більше 1000 розстріляли під Чаньківським лісом, понад 600 заживо засипали землею у колгоспному льоху.

Володимир Юр’єв звернув увагу на маловідомий історичний факт: саме Кам’янець – Подільський став першим місцем масового розстрілу євреїв в Україні з початку окупації., адже 28 серпня 1941 року, через місяць після початку окупації, тут протягом доби вбили близько 23 тисяч євреїв. 500 з них – діти віком від 4 до 8 років, яких окупанти поховали у спільній могилі.

“Коли намагаєшся осягнути масштаби цієї трагедії, чи не найважче – усвідомити те, що комусь могло навіть спасти на думку ухвалити таке рішення: зробити своєю стратегією знищення цілого народу. Жодна цивілізована освічена людина не зможе зрозуміти, як можна бажати повного винищення інших людей тільки через відмінності у їх культурі, звичаях, способі життя, – зауважив заступник голови ОДА. – Дуже уже прикро, що тема міжнаціональних конфліктів є актуальною і в наші дні. Саме тому я вважаю, що ми зобов’язані про це говорити, розповідати нашій молоді про такі моторошні сторінки історії.  Переконаний, що лише детально вивчаючи та аналізуючи ці трагічні події, зможемо запобігти їх повторенню”.

У продовження зустрічі присутні мали можливість поспілкуватися з представниками Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт», а також переглянути один із шедеврів світового кінематографу – художній фільм “Список Шиндлера”, що розповідає про Голокост в Європі. Творцем фільму є всесвітньо відомий режисер Стівен Спілберг, єврей за національністю, і дуже знаково, що родина митця є вихідцями з Кам’янця-Подільського. Перед показом глядачів ознайомили з історією створення кінокартини.

Слід зауважити, що в нашій області проводиться величезна робота з вивчення подій, пов’язаних з геноцидом єврейського населення під час Другої світової війни. Працівники архіву беруть участь у наукових форумах, проводять тематичні уроки лекції для студентської та учнівської молоді, готують статті у фахові видання, експонують виставки архівних документів та матеріалів. Саме таку книжково-документальну виставку, де можна було ознайомитися з документами Кам’янець-Подільської обласної надзвичайної комісії із встановлення розслідувань нацистських злочинів на території нашого краю, сьогодні архівісти представили увазі учасників заходу.