26.01.2022 — 13:14

Проведено позачергове засідання комісії ТЕБ та НС

25 січня в ОДА відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін за участі заступника голови облдержадміністрації Сергія Ткачука. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови РДА та інші запрошені.

На порядок денний виносилися питання про заходи із запобігання поширенню на території Хмельницької області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та про проведення заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2 на території Хмельницької області.

Перший заступник голови ОДА відмітив, що протягом останнього тижня в області кількість хворих на короновірусну інфекцію збільшилося втричі. В наслідок чого Хмельниччину переведено до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки. У разі, якщо темпи зростання захворюваності на COVID-19 не зменшаться, область скоро ризикує перейти до «червоного» рівня епідемічної небезпеки.

“Зважаючи на індикаторні показники захворюваності, які демонструють підвищення госпіталізації хворих на COVID-19, ми повинні реагувати відповідним чином, щоб вберегти населення області від чергової хвилі коронавірусної хвороби, яка набирає ширшого масштабу ніж попередні” – застеріг присутніх Сергій Тюрін.

В свою чергу, генеральний директор ДУ “Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич доповідаючи про основні питання засідання зазначив, що починаючи з середини минулого тижня, стрімко виросла кількість доставлених до лабораторії проб на COVID-19. Допоки невідомо який саме штам вірусу розпочав активну циркуляцію в регіоні, однак проби на аналіз були доставлені до Києва та очікуються результати по них.

“На сьогодні неприємна статистика захворюваності прослідковується серед дитячого населення області, частка цієї групи населення складає 20% від позитивних проб на коронавірус. Тому необхідно рекомендувати органам місцевого самоврядування та керівникам закладів освіти розглянути можливість щодо переведення закладів освіти на дистанційну форму навчання,” – наголосив Микола Габрикевич.

Також, за словами головуючого, керівникам районів, громад та міст варто пам’ятати про активне залучення громадян до вакцинації проти COVID-19. Адже вакцинація – це єдиний шлях, щоб вберегти своє життя від даної хвороби. Завдяки колективному імунітету, який створюється шляхом масового вакцинування населення, розвантажується система закладів охорони здоров’я в області, яка в даний момент знову вимушена стикатись з посиленим потоком хворих.

Нагадаємо, що в обласних центрах масової вакцинації доступні щеплення бустерною дозою вакцини проти COVID-19. Наразі щеплення бустерною дозою найдієвіший спосіб захисту організму від можливості захворювання на нові, більш небезпечні для людини штами коронавірусної інфекції.

Продовжуючи засідання, Сергій Тюрін звернув увагу присутніх на нещодавно виявлені випадки поліомієліту у дітей з різних регіонів України. Відтак, з метою недопущення цієї хвороби на території області розроблений План заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2 на території Хмельницької області.

За словами Миколи Габрикевича, причиною виявлення цієї хвороби у дітей є відмова батьків від щеплення проти поліомієліту. Ця хвороба дуже небезпечна, вражає здебільшого дітей віком до 6 років. Однак в разі відсутності щеплення проти поліовірусу в організмі людини, є чимала ймовірність прояву даного захворювання і в дорослих.

Ураження організму поліомієлітом несе катастрофічні наслідки для людини. Хвороба вражає кінцівки, нервову систему людини, спричиняє параліч, вражає дихальну систему та може бути причиною смерті. На сьогоднішній день у світі існує лише один спосіб захисту від поліовірусу – вакцинація у дитячому віці (до 6 років) щепленням проти поліомієліту.

Відтак, Сергій Тюрін звернувся до голів РДА з проханням забезпечити максимальний контроль і взаємодію із керівниками територіальних громад та власниками закладів охорони здоров’я щодо питань посилення епідеміологічного нагляду за такими хворобами як COVID-19, поліомієліт та ентеровірусна інфекція на території області.

За результатами засідання комісії прийнято протокольне рішення.