28.01.2022 — 15:56

У 2021 році в Хмельницькій області НСЗУ закупила медичних послуг на суму 4,5 млрд грн

Про це зазначила сьогодні голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак під час зустрічі з заступником голови ОДА Сергієм Ткачуком та головою обласної ради Віолетою Лабазюк, що відбулася в облдержадміністрації в межах робочої поїздки посадовиці на Хмельниччину.

До розмови з очільницею НСЗУ долучилися також директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький, депутат обласної ради Віктор Бурлик та заступник Хмельницького міського голови Олег Шинкарук.

Вітаючи очільницю НСЗУ на Хмельниччині, Сергій Ткачук зазначив, що сьогоднішня зустріч є дуже актуальною для всіх, адже в медицині є багато питань, серед яких одне із найбільш нагальних – це заробітна плата.

“Механізми її виплати, звичайно, напрацьовуються. Обласний бюджет приймався у базовому варіанті, і ми передбачили для потреб закладів охорони здоров’я 411 млн грн, але сьогодні ми не можемо комплексно обрахувати необхідну суму для виплати заробітної плати медикам відповідно до Указу Президенту України “Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників”, – зазначив заступник голови ОДА. – Крім того, маємо ще питання про відшкодування пільгових пенсій медичним працівникам, які не врегульовані і дають додаткове навантаження на бюджети. Також отримуємо звернення про додаткове фінансування закладів охорони здоров’я, де минулого року були збудовані нові приймальні відділення, визначення порядку оплати роботи медичних працівників, залучених до роботи у комісіях військкоматах, тощо. Тому будемо раді почути від вас бачення можливих шляхів їх вирішення і підтримки наших закладів охорони здоров’я”.

Як зауважила Наталія Гусак, наразі триває контрактування лікувальних закладів із Національною службою здоров’я. НСЗУ є стратегічним закупівельником медичних послуг у кожному регіоні, і основним її завданням є реалізація політики у сфері державних медичних гарантій. У минулому році НСЗУ доклала значних зусиль для збільшення вартості медичних послуг та забезпечення більшого покриття ними території України.

“Завдяки спільній роботі з Кабінетом Міністрів України та МОЗ ми вперше маємо настільки великий обсяг Програми медичних гарантій. Фактично це дало можливість збільшити тарифи по всіх послугах від 6 до 59%. Тарифи по більшості послуг, які ми закуповуємо у наших надавачів, повністю окуповують медичні засоби і медичні вироби, які мають бути надані пацієнту безкоштовно, а також дають можливість мотивувати кадровий потенціал,” – зазначила очільниця НСЗУ.

Наталія Гусак наголосила, що відповідальність за ефективну роботу закладів охорони здоров’я розділена між НСЗУ та місцевими органами влади, адже фінансування надання медичних послуг здійснюється через НСЗУ, а утримання самих закладів – за кошти місцевих бюджетів. При цьому значна частина коштів, які отримують заклади за надання послуг, наповнює ці бюджети у виглядів ПДФО. За словами голови НСЗУ, цьогоріч фінансування Програми медичних гарантій збільшилося на 34 млрд грн, і близько 6 з них надійдуть саме до бюджетів громад у як податки. Вона також звернула увагу на те, що Служба працює над тим, аби заклади якнайшвидше отримували оплату за надані послуги, тому зараз фахівці НСЗУ оперативно опрацьовують звіти, які подаються закладами за січень. Очікується, що розрахунок із ними буде завершено вже до 7 лютого.

Серед пріоритетів роботи Служби на 2022 рік очільниця Служби визначила подальше збільшення фінансового ресурсу та моніторинг якості надання медичних послуг законтрактованими закладами охорони здоров’я. Вона додала, що у 2021 році здійснювався моніторинг якості надання послуг закладами первинки, і з його результатами уже можна ознайомитися на аналітичних дашбордах НСЗУ. Цьогоріч такий моніторинг чекає заклади надання спеціалізованої медичної допомоги.

“Торік заклади Хмельниччини отримали близько 4,5 млрд грн за надані послуги. Для нас важливо знати, що ці кошти дійшли до пацієнтів. Якщо заклад отримує в рамках пакету оплату за комп’ютерну томографію, але ця послуга залишається платною для пацієнта, або він сплачує за ліки, вартість яких покривається коштом НСЗУ, то буде відповідна реакція, ” – наголосила Наталія Гусак.

Ще один важливий момент, на якому акцентувала увагу учасників розмови пані Наталія, це оперативність та якість внесення закладами даних в Електронну систему охорони здоров’я. За її словами, через невчасне подання даних, некоректність їх кодування самі заклади недоотримують належні їм кошти. Також у цьому контексті було порушено питання щодо необхідності підвищення кваліфікації працівників, які здійснюють внесення даних, та покращення матеріально-технічного забезпечення цього процесу, зокрема закупівлі сучасної комп’ютерної техніки та налагодження співпраці з медичними інформаційними системами, через які забезпечується зв’язок закладу з центральним компонентом ЕСОЗ.

Серед іншого, Наталія Гусак відповіла на запитання обласних посадовців про результати адміністрування програми реімбурсації інсулінів, перспективи розширення програми “Доступні ліки”, позицію урядовців щодо фінансування госпіталів ветеранів війни, Служби крові, тощо.

Далі Наталія Гусак поспілкувалася з представниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та очільниками закладів охорони здоров’я області, що надають спеціалізовану медичну допомогу в області. У продовження візиту очільниця НСЗУ також відвідала Хмельницьку міську лікарню.