28.01.2022 — 16:34

В ОДА обговорили питання розвитку системи раннього втручання в області

Сьогодні заступник голови ОДА Володимир Юр’єв провів робочу нараду з представниками освітньої, медичної та соціальної сфери щодо питання розвитку системи раннього втручання у Хмельницькій області на 2022-2026 роки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за останні 25 років дитяча смертність у світі знизилася більше ніж удвічі. При цьому в Україні смертність немовлят у рази перевищує такий показник. В Україні більше ніж 250 тис. сімей з дітьми віком до чотирьох років потенційно потребують послуги раннього втручання, яка повинна надаватися відповідно до новітніх науково обґрунтованих методик і забезпечувати підвищення рівня компетентності та посилення здатності батьків сприяти розвитку дітей та їх щоденній активності.

Варто зазначити, що основними причинами смерті немовлят в Україні є стани, що виникають у перинатальний період, а також вроджені аномалії та спадкова патологія. Особливе занепокоєння викликає смертність дітей (не лише немовлят, а і дітей віком до чотирьох років), спричинена зовнішніми чинниками.

“Ідеєю раннього втручання є якомога більш раннє обстеження дитини командою спеціалістів різного профілю (лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою) і відповідна робота щодо ранньої реабілітації дитини,” – зазначив Володимир Юр’єв.

Посадовець відмітив, що важливо, щоб така послуга якісно поєднувала в собі медичну, психологічну, соціальну, освітню складові. Така ініціатива буде спрямована на командну роботу для розвитку, підвищення якості життя, супровід і підтримку сімей з дітьми віком до чотирьох років, які мають порушення розвитку або в яких існує ризик виникнення таких порушень.

У продовження наради посадовці обговорили особливості реалізації регіонального плану розвитку системи раннього втручання у Хмельницькій області на 2022-2026 роки з урахуванням процесів децентралізації та реформи освітньої та медичної галузей.

Загалом план передбачає шляхи здійснення міжвідомчої взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, громадськості з питань раннього втручання, визначає основні напрямки розвитку системи раннього втручання, передбачає заходи з підвищення кваліфікації спеціалістів і фахівців, які будуть задіяні у системі надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини та проведення відповідних роз’яснювально-інформаційних, просвітницьких заходів.