01.02.2022 — 17:56

У Хмельницькій обласній лікарні запрацювали відділення для діток, народжених у складних неонатальних умовах

Надання високоспеціалізованої медичної допомоги для народжених в складних неонатальних умовах відтепер доступне у Хмельницькій обласній дитячій лікарні. В закладі відкрито відділення інтенсивної терапії новонароджених та відділення постінтенсивного виходжування та постнатального догляду.

Оглянути умови перебування та надання медичних послуг новонародженим до обласної дитячої лікарні завітали голова облдержадміністрації Сергій Гамалій та голова облради Віолета Лабазюк.

Як повідомила директорка Хмельницької обласної дитячої лікарні Лілія Брухнова, аби мати можливість в лікарні рятувати немовлят та надавати їм сучасну медичну допомогу, в короткий термін було здійснено ремонтні роботи в приміщенні. Відділення обладнали надсучасними апаратами штучної вентиляції легень, у тому числі такими, що дозволяють проводити високочастотну осциляторну ШВЛ. Окрім того, було закуплено сучасні апарати для інфузійної терапії, також обладнання для цілодобового моніторингу життєво важливих функцій організму.

Слід  зауважити, що надання допомоги новонародженим є одним із пріоритетних пакетів у Програмі медичних гарантій Національної служби здоров’я України, адже цьогоріч охороні материнства та дитинства приділятиметься особлива увага. Окремий акцент НСЗУ робить на можливості надання екстреної допомоги для дітей, які потребують перевезення неонатальною бригадою. Завдяки облаштуванню нових відділень обласна дитяча лікарня матиме можливість законтрактуватися на надання цього пакету послуг та отримати відповідне державне фінансування, а отже маленькі пацієнти матимуть найкращий догляд та лікування.

У відділенні інтенсивної терапії надається допомога новонародженим дітям до 28 днів, які в залежності від ваги і потреби в зігріванні можуть перебувати у відкритих реанімаційних системах або кювезах. В основному це дітки із вагою від 500 грам. За потребою їм цілодобово проводяться всі види лабораторних та інструментальних досліджень. Далі за потреби таких пацієнтів будуть переводити до постінтенсивного виходжування та постнатального догляду, де вони продовжать адаптацію до навколишнього світу.

Як зауважила Лілія Брухнова, за період існування відділення інтенсивної терапії новонароджених у Хмельницькій обласній дитячій лікарні вже успішно проліковано семеро немовлят. Зараз під наглядом лікарів тут перебувають ще четверо діток, що потребують високоспеціалізованої медичної допомоги.

“Наразі у відділенні є можливість надавати медичні послуги тільки 6 маленьким пацієнтам. Але завдяки реалізації в області програми Президента України “Велике будівництво” завершується будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу лікарні. Тож сподіваємося, що вже незабаром, після завершення усіх ремонтних робіт, ці відділення будуть переведені у новий корпус, що дозволить збільшити кількість таких ліжкомісць до 12. Після цього спеціальні бригади доставлятимуть сюди новонароджених в складних неонатальних умовах з усієї області,”- зазначив Сергій Гамалій.