27.04.2022 — 15:44

На Хмельниччину завітали представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців

Допомога українцям, які з початку російської агресії та бомбардувань орками населених пунктів України були змушені  покинути свої домівки та переїхати до мирних територій, зокрема на Хмельниччину, завжди в пріоритеті влади. На цьому наголосив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій під час зустрічі з представниками Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців. Основною метою зустрічі стало обговорення шляхів допомоги внутрішньо переміщеним особам.

До зустрічі доєднались заступники начальника ОВА Сергій Ткачук, Володимир Юр’єв, Володимир Білик та голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Варто зазначити, що Хмельниччина, як тилова область тримає гуманітарний фронт. Щоденно на гуманітарному штабі розвантажується допомога від закордонних партнерів та місцевих жителів, яка далі фасується та відправляється у ті регіони, де її найбільше потребують, а також видається внутрішньо переміщеним особам.

Сергій Гамалій зазначив, що з перших днів війни область прийняла понад 330 тисяч жителів з інших областей, та стала домівкою для 150 тисяч вимушених переселенців. Також прийнято 450 осіб, які евакуйовані з інтернатних установ соціального захисту Донецької, Харківської, Київської та Житомирської областей. “Питання щодо захисту, гуманітарної та матеріальної допомоги внутрішньо переміщеним особам є дуже актуальним. Особливо це стосується – дітей, людей з інвалідністю, людей похилого віку, яким потрібно покривати витрати на основні потреби, такі як проживання, харчування, одяг та предмети гігієни тощо,”- наголосив очільник області.

Зазначимо, що урядом України впроваджено низку законодавчих актів, які регулюють надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, зокрема передбачено надання грошової допомоги на проживання дітям та особам з інвалідністю – у розмірі 3000 гривень на місяць та для інших осіб – 2000 гривень.

Крім цього, завдяки спільній програмі Уряду країни та ООН внутрішньо переміщені особи мають змогу додатково, впродовж трьох місяців, отримувати допомогу у розмірі 2200 гривень на людину в місяць. Для цього потрібно зареєструватися у одному з 4-х центрів у Хмельницькому. Також невдовзі такі центри запрацюють у Шепетівці та Старокостянтинові.

Голова офісу Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Іслам Шалабі запевнив в підтримці України та Хмельниччини зокрема. Адже їхнє представництво здійснює допомогу у декількох напрямках, а саме: забезпечення ВПО непродовольчими товарами, надання їм фінансової допомоги та розширення житлового фонду для переселенців за рахунок здійснення ремонтних робіт у гуртожитках, санаторіях, неексплуатованих раніше чи законсервованих приміщеннях.

“Така допомога буде вкрай потрібною, адже значна частина ВПО наразі проживає у закладах комунальної власності, зокрема садочках та школах. Крім цього, значна частина тих, хто переїхав із зони бойових дій планує залишитись на Хмельниччині, тож нам  уже зараз потрібно вирішувати питання з розширенням житлового фонду,” – зазначив Сергій Гамалій та подякував потенційним партнерам за увагу до нашої області та за допомогу і підтримку мирним жителям, які змушені були покинути свої домівки.

Представники Хмельницької ОВА та Агентства ООН у справах біженців обмінялись контактами для налагодження подальшої співпраці.