28.04.2022 — 10:18

Хмельниччина доєдналась до міжнародного марафону у Відні на підтримку України

24 квітня відбувся 39-й Віденський міський марафон (VCM) – найбільша спортивна подія Австрії, який цього року відбувся під лозунгом “Біг заради миру” у знак солідарності з Україною, котра відбиває російське вторгнення.

Для забігів на різні дистанції зареєструвалися понад 31 тисяча осіб зі 100 країн – як професійних бігунів, так і аматорів. З них біля 8 тис. відважилися на марафон, котрий в столиці Австрії входить до найвищої  золотої світової категорії аналогічних пробігів по шосе.

Через війну багато наших співвітчизників приїхати не змогли: з понад 160 зареєстрованих взяли участь близько 70. Проте Україна була цьогоріч у фокусі уваги ЗМІ, які висвітлювали Віденський марафон. Олександра Саєнко, амбасадорка Vienna City Marathon від України, засновниця фестивалю української культури у Відні і однойменного клубу любителів бігу, на прес-конференції присвяченій марафону  зазначила: “Зараз відбувається багато заходів, у тому числі, спортивних, під слоганом Peace for Ukraine (“Мир для України”). Наш меседж – не мир, а перемога. Ми показуємо силу духу українців. Наша ціль – показати, що українська нація непереможна! Ми незламні духом та неспинні у нашому прагненні до свободи”.

Свій забіг вітчизняні бігуни також присвятили підтримці українців та збору коштів під час благодійної акції при реєстрації для порятунку українських життів. Слід зазначити, що марафон у Відні відбувся без участі представників РФ і Білорусі.

Що ж до спортивних підсумків змагань, то серед жінок домінували африканки: до трійки призерок увійшли три кенійки , краща з яких- Вібіан Ченкіруї,  подолала марафонську дистанцію довжиною  42 км 195 м  з  рекордом  траси – 2год 20хв 59сек.

Єдина представниця нашої області –  39-річна хмельничанка  Надія Ліпінська з часом 2 год 56 хв 34 сек фінішувала 16-ою.

Під час урочистого закриття змагання при передачі чеку у понад 24 тис. євро, зібраних на підтримку України, на екрані продемонстрували кліп Pink Floyd на пісню “Ой, у лузі червона калина”.