05.05.2022 — 14:03

На Хмельниччині відбулась виїзна колегія Держлісагентства

13,2 млрд гривень – така приблизна оцінка збитків лісової галузі України внаслідок вторгнення росії. Про це йшлося на розширеній колегії Державного агентства лісових ресурсів України, яке вчора на Хмельниччині провів очільник відомства Юрій Болоховець. До засідання долучились начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, його заступник Володимир Білик та голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Лісівники обговорили низку важливих питань, серед яких робота лісових господарств під час воєнного стану; шкода, завдана лісгоспам агресію окупантів; економічні показники діяльності галузі у 2021 році і плани роботи на 2022 рік; охорона лісів від пожеж у період воєнного стану тощо.

Як зазначили на колегії, бойові дії погіршили статистику лісових пожеж. На сьогодні маємо 191 випадок загорянь у лісі на загальній площі 1754 га. Це втричі більше, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2021 року. Та попри війну, лісова галузь змогла адаптуватися до реалій воєнного часу. Про це свідчать і останні економічні показники. За І квартал 2022 року чистий дохід від реалізації продукції склав 4,5 млрд грн. Це на 423 млн грн більше, ніж у аналогічному періоді 2021 року.

У рамках заходу учасники відвідали лісове господарство Хмельниччини, де ознайомились з впровадженням нових технологій та шляхами вдосконалення усіх процесів лісогосподарського виробництва в умовах регіону, адже інноваційні технології сприяють зменшенню обсягів ручної праці. Вивільнені працівники мають більше часу займатися розвитком побічного користування. А це – додаткові надходження до бюджетів підприємств.

Далі, у ході перебування на Славутському лісгоспі, присутні долучились до акції  «Створюємо ліси разом!», яка проходить в рамках виконання програми Президента України Володимира Зеленського «Зелена країна». Учасники заходу висадили молоді саджанці із закритою кореневою системою, вирощених за новою технологією, що впроваджена у лісових господарствах Хмельниччини.

“Сьогодні кожен українець щоденною працею робить свій вклад у Перемогу, у розвиток  нашої країни. Зараз робимо надзвичайно важливу справу для майбутнього нашої країни – висаджуємо ліс. Впевнений, що ці саджанці, в майбутньому, стануть символічними деревами миру,”- зазначив Сергій Гамалій.

Зауважимо, що завдяки цій президентській ініціативі цієї весни лісівники області висадили 2,1 млн деревних рослин.