30.05.2022 — 16:45

На Хмельниччині відбулася конференція з питань надання екстреної медичної допомоги в умовах війни

Сьогодні у Хмельницькому відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання надання екстреної медичної допомоги». Захід організовано під патронатом МОЗ України, ДУ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України», Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського, Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги», Медичного центру невідкладної допомоги та госпітальної медицини у Франкліні та Брентвуді (США) та Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОВА.

Із вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови ОДА Сергій Ткачук. Посадовець привітав медиків із Всесвітнім днем екстреної медичної допомоги, який медична спільнота відзначила 27 травня, та принагідно вручив відзнаки ОВА.

“Сьогодні, в умовах війни, це свято є особливо актуальним, адже саме на долю працівників екстреної медицини випала нелегка і дуже відповідальна місія: працювати у режимі 24/7 на передовій. Зараз вони рятують людей у найскладніших ситуаціях, під обстрілами, в окупації, в польових умовах, – зазначив Сергій Ткачук. – Щиро дякую усім вам за мужність, героїзм та врятовані життя!”

Заступник голови ОДА запевнив, що обласна влада усвідомлює важливість чіткої та злагодженої роботи фахівців ЕМД, а тому робитиме все можливе, аби в цих складних умовах вони були максимально забезпечені усім необхідним.

Загалом участь у конференції взяли понад 200 учасників, серед яких медичні директори та завідувачі відділеннями ЕМД та приймальними відділеннями стаціонарних закладів охорони здоров’я області, лікарі з медицини невідкладних станів та лікарів суміжних спеціальностей.

Доповідачами виступили представники кафедри медицини невідкладних станів закладів вищої освіти, представники Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги», практичні лікарі з медицини невідкладних станів та інших спеціальностей, а також пан Браян МакМюррей, доктор медичних наук, медичний експерт, представник Американського коледжу лікарів невідкладної допомоги (ACEP).

Увазі медичної спільноти представили 6 доповідей, присвячених реформі екстреної медичної допомоги; організації ЕМД при масових випадках; роботі стаціонарів при масовому надходженні постраждалих, особливостям надання допомоги на догоспітальному етапі, медичним міфам в догоспітальній медицині. Також для учасників провели майстер-класи з надання невідкладної медичної допомоги.