31.05.2022 — 10:34

Cивочолі подільські легкоатлети здобули три срібні нагороди європейської проби

В італійському місті Гроссето завершився чемпіонат Європи з легкої атлетики серед ветеранів поза стадіоном. В змаганнях взяли участь біля 1500 спортсменів віком від 35 років і старших з 30 країн, в тому числі найдосвідченіший 93-річний Анжело Сквадроне (Італія).

Україну представили 24 бігуни та ходаки з різних регіонів нашої держави, серед яких були тимчасово переміщені особи, котрі зуміли прибути на це популярне серед ветеранів спортивне дійство з місць, де знайшли тимчасовий притулок (Швейцарія, Польша, Португалія). Варто відзначити, що наша команда складалася з 17 чоловіків (усі віком понад 60 років) та 7 жінок.

До програми чемпіонату було включено біг, спортивну та скандинавську (з палицями) ходьбу на різних дистанціях (від 5 км до півмарафону), які протягом трьох днів завзято долали спортсмени по шосе на трасах, прокладених у трьох мальовничих локаціях (парках та центральних вулицях) Гроссето.

У підсумку представники 18 країн отримали нагороди (індивідуальні та командні).

Українці з 9 (1 золота, 5 cрібних та 3 бронзових) медалями посіли 13 місце. Особисті нагороди отримали лише жінки: киянка Галина Шведова (60-64 років, cпортивна ходьба на 10 км-срібло), Аліна Шевцова з Дніпра (35 – 39 років, cкандинавська ходьба на 10 км – бронза), львів’янка Надія Сухаріна (45 – 49років, cпортивна ходьба на 10км – бронза).

Чоловіки виявилися більш успішними лише в командному заліку у бігу на різних дистанціях (за найменшою сумою часу трьох найкращих учасників від країни) у трьох вікових групах. Єдине золото дісталося чоловікам (Василь Карпович з міста Камянське, Олександр Вовк з Харкова, Віктор Недибалюк з Білої Церкви) вікової групи 65 років у бігу на 10 км.

Серед 4-х подолян срібні медалі вибороли у віковій групі 60-64 років двоє: кам’янчанин Михайло Моспан (біг на 5 км та 10 км) та хмельничанин Олександр Нагуляк (біг на 10км). Разом з ними на п’єдестал пошани після подолання 10 км піднявся і Роман Павлів зі Стрия. А трійку срібних  призерів на 5 км Михайлу та Роману доповнив Микола Гоєнко з Харкова.

Під час перебування в Італії наша команда постійно відчувала підвищену до себе увагу та підтримку як з боку спортивної європейської спільноти, так і пересічних містян, котрі об’єднались навколо України після вторгнення рашистських окупантів.