31.05.2022 — 16:03

Хмельниччину відвідала польська делегація

Нещодавно дружина Президента Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда із дружнім візитом відвідувала Хмельниччину, під час якого обговорювали питання подальшої співпраці та потреб у гуманітарній допомозі, і вже сьогодні до нашого краю завітали міністр в Канцелярії Президента Республіки Польща Адам Квятковський, генеральний директор Закордонної служби в Міністерстві закордонних справ Республіки Польща Мацей Карасінський та Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці  Дамян Цярціньскі, які привезли комп’ютерну техніку для дітей внутрішньо переміщених осіб.

Розпочинаючи візит на Хмельниччину, представники польської делегації спільно з керівниками обласної та міської влади поклали квіти до стели пам’яті Героїв Небесної Сотні та воїнів, загиблих у зоні АТО/ООС. Далі, учасники зустрічі обговорили важливі питання, які можуть вирішитись завдяки співпраці та допомозі Республіки Польща.

Висловивши слова вдячності за підтримку та допомогу Україні, Сергій Гамалій зазначив, що питання навчання дітей в умовах війни, як тих, що залишились в Україні, так і тих, які перебувають за кордоном на сьогодні є дуже актуальним. “Переконаний, що наші школярі, які, тікаючи від війни, переїхали до Польщі, відчувають гостинність ваших громадян. І ми, на Хмельниччині також докладаємо всіх зусиль для того, аби забезпечити належні умови проживання та навчання для внутрішньо переміщених осіб, – сказав начальник ОВА. – Тому комп’ютерна техніка, яку сьогодні нам передали – це дуже слушна та необхідна допомога. ЇЇ отримають навчальні заклади для організації навчання дітей.”

Представники іноземної делегації запевнили присутніх, що Польща й надалі підтримуватиме український народ, надаватиме гуманітарні вантажі та допомагатиме біженцям, які перебувають на її території, допоки українці не переможуть у російсько-українській війні.

Сергій Гамалій принагідно відзначив стійку позицію Президента Польщі Анджея Дуди, який невдовзі після нападу росії на Україну висловився за прискорену процедуру вступу України до ЄС. “Республіка Польща, яка динамічно та успішно розбудовується в умовах повноправного членства в Європейському Союзі, є для нас зразковим, стабільним і надійним партнером. Тож сподіваюся на подальшу підтримку та лобіювання українського питання перед іншими країнами ЄС,”- додав очільник області.

На завершення зустрічі делегації обмінялися пам’ятними подарунками.