31.05.2022 — 16:50

В ОВА обговорили стан дотримання прав та законних інтересів дітей, що проживають на Хмельниччині

30 травня під головуванням Любові Тимофіїв, начальника служби у справах дітей ОВА, відбулось засідання круглого столу «Актуальні питання та надання допомоги дітям в умовах воєнного стану».

Участь в розмові взяли представники структурних підрозділів ОВА, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, ГУНП в Хмельницькій області, обласної прокуратури, ГУ Національної соціальної сервісної служби України в області, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в області, керівники обласних закладів з цілодобовим перебуванням дітей.

Щороку 1 червня весь цивілізований світ відзначає Міжнародний день захисту дітей. В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, зробивши захист дітей одним з пріоритетів державної політики. Цьогорічний День захисту дітей буде проходити у дужі нелегкий час, оскільки саме наші наймолодші громадяни найбільше страждають від війни.

Зауважимо, що на державному рівні в умовах воєнного стану прийнято ряд законодавчих актів, метою яких є захист людей, що стали жертвами військової агресії. Зокрема, робиться все можливе для евакуації людей з територій, де йдуть бойові дії. З Хмельниччини протягом лютого-березня евакуйовано за межі України 552 дитини, з них 209 статусних. Прибуло в нашу область близько 17 тис. дітей з інших регіонів України. Вживаються заходи для вивчення потреб дітей та сімей з дітьми, що евакуйовані до нашої області,  та створення відповідних умов для проживання та навчання.

Стан дотримання прав та законних інтересів дітей, що проживають на території Хмельницької області, в тому числі внутрішньо переміщених, став головною темою обговорення під час круглого столу. Доповідачі розповіли про стан реалізації прав дітей на захист та допомогу, правове регулювання захисту дітей, особливості ефективного реагування правоохоронних органів на випадки порушення прав дітей у воєнний час. Окремо обговорили також соціальні виплати як ресурс підтримки сімей з дітьми та практичні аспекти захисту прав дітей в умовах війни.

Також учасники заходу ознайомилися з результатами моніторингу додержання прав дітей в умовах воєнного стану від інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та результатами моніторингу потреб та підтримки дітей в умовах війни, проведеного спільно проєктом «Моніторинг потреб дітей в умовах війни», ГО «Захист – об’єднання волонтерів» та проєктом «Безпечна та згуртована громада».

 За підсумками обговорень прийнято резолюцію круглого столу з рекомендаціями.