02.06.2022 — 16:56

Війна в Сирії: новий погляд через призму російсько-української війни

Сьогодні у кінотеатрі “Woodmall” відбувся тематичний захід “Жага до волі”, присвячений Міжнародному дню захисту дітей та людям, чию долю зачепили воєнні злочини російської федерації. Організатори заходу – Державний архів Хмельницької області, Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій, Хмельницька обласна кінокомісія.

Розпочався захід з онлайн-виставки архівних документів “Жінка війни”, яку презентував Державний архів області. В презентації були представлені архівні матеріали Другої світової війни, що розповідають про долю жінок та дітей у воєнний час, а також фото сучасних захисниць, які на рівні з чоловіками боронять Україну починаючи з 2014 року. На плечах жінок лежить обов’язок збереження життя не лише свого та її дитини, а й майбутнього цілої нації. Повномасштабна агресія росії проти нашої держави змушує нас під іншим кутом поглянути на події світової історії, зокрема і ті, мимовільними свідками яких ми стали уже в останнє десятиліття. В різних куточках земної кулі точаться військові конфлікти, які ламають долі сотень тисяч людей. Так, як це відбувається зараз в Україні. Проте один із них привертає особливу нашу увагу, адже по суті він став своєрідною репетицією дій рашистів в Україні. Мова йде про війну в Сирії, яка розпочалась 11 років тому.

“Коли ми споглядали жахливі новини, які надходили з Сирії, де вже тривалий час йшла війна, нам здавалось, що це зміни, які нам важко зрозуміти та які нас не стосуються. На жаль, сьогодні над нашою державою знущається країна-агресор, яка свого часу нищила і Сирію, – зазначив під час заходу заступник голови ОДА Володимир Юр’єв. – Важливо розуміти, що зараз наші воїни захищають не лише Україну, а й увесь цивілізований світ. Результат цієї битви покаже, чи просунеться загарбницька орда далі на захід, чи зазнає краху. Зараз ми боремося за перемогу добра над злом і маємо пам’ятати світову історію, аби не повторювати трагічних помилок.”

Далі учасникам заходу продемонстрували повнометражну документальну стрічку “For Sama”, яка розповідає про життя режисерів фільму, Ваад аль-Катеб, її чоловіка Едварда Воттса та їх дочку – Саму. Сімейство працює та проживає в місті Алеппо, у якому під час зйомок фільму точилися справжні бойові дії. Фільм є свого роду щоденником, присвяченим дочці авторів фільму, котра мала нещасливу долю народитися в цьому місті під час війни. Матір розповідає дочці про жахіття війни, які їй довелося пережити та увесь біль і страх матері за свою дитину. Варто відмітити, що кадри з міста Алеппо, знищеного російською авіацією, до болю нагадують кадри нашого міста-мученика – Маріуполя. Так само почвари з російської федерації знищили колись квітуче місто, руйнуючи безкінечним бомбардуванням кожну будівлю та катуючи місцеве населення.

Після перегляду унікальних матеріалів, які презентував на заході Державний архів області, та фільму учасники обговорили побачене та поділилися своїми враженнями.