16.06.2022 — 16:51

В ОВА обговорили заходи з підготовки закладів освіти до нового навчального року

Головне завдання, що стоїть перед початком нового навчального року  – це безпека перебування дітей в закладах освіти під час освітнього процесу. На цьому наголосив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час сьогоднішньої наради, присвяченої підготовці освітянської галузі області до нового 2022-2023 навчального року.

До розмови були запрошені представники Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА, управління з питань цивільного захисту населення ОВА, ГУ ДСНС та управління Державної служби якості освіти в області, керівники структурних підрозділів з питань освіти органів місцевого самоврядування, керівники закладів освіти обласної комунальної власності та закладів професійної (професійно- технічної), передвищої, вищої освіти.

Розпочинаючи онлайн нараду, Володимир Юр’єв зауважив, що новий навчальний рік уже вкотре наші освітяни змушені розпочинати у важких та незвичних умовах, адже майже два роки вони працювали в дистанційному режимі через ковід, а цьогоріч  мають враховувати особливості воєнного часу. Він додав, що з початком війни освітні заклади Хмельниччини взяли на себе функцію допомоги тимчасово переміщеним особам, яких в область прибуло понад 150 тисяч. У зв’язку з цим, значна частина закладів досі перебуває у користуванні людей, що постраждали від російської агресії. Іншим, не менш серйозним викликом є нестача шкільних автобусів, які були направлені на схід країни для організації евакуації цивільного населення. Також до ОВА надходять  заявки від навчальних закладів, які планують переїхати із тимчасово окупованих територій та зони бойових дій в нашу область, і для них теж потрібно створити відповідні умови.

Володимир Юр’єв висловив переконання, що завдяки спільним зусиллям ці виклики будуть подолані, і найголовніше – з 1 вересня буде забезпечено очне навчання дітей. Для цього має бути виконанна ціла низка умов, зокрема, ретельна підготовка до осінньо-зимового періоду, перевірка території закладів на предмет відсутності вибухових предметів, забезпечення пожежної безпеки та належне облаштування укриттів на випадок військових загроз, налагодження ефективної роботи системи сповіщення про такі загрози, відпрацювання шляхів евакуації учнів та вчителів, створення відповідних матеріальних запасів та багато інших.

“Безпека дітей – передусім! Без комплексної роботи представників влади та силових структур належним чином підготувати освітянські заклади до цього особливого навчального року неможливо. Тому наголошую, що кожен керівник має відпрацювати усі механізми для того, що убезпечити наших дітей. Розуміємо, що питань дуже багато, тому ми  відкриті до спілкування і готові допомагати вирішувати їх в індивідуальному режимі,” – зазначив посадовець.

Далі фахівці поінформували представників громад про важливі деталі цьогорічного процесу підготовки закладів освіти до нового навчального року в умовах воєнного стану, вимоги до організації укриття, здійснення в закладах освіти оповіщення про небезпеку та забезпечення захисту дітей в захисних спорудах, проаналізували стан забезпечення протипожежної безпеки в освітніх закладах.

Окрему увагу приділили заходам із реалізації пілотного проєкту щодо впровадження інклюзивних класів безпеки, який стартував в області за підтримки наших фахівців ГУ ДСНС. Зауважимо, що зараз в області уже функціонує три таких класи, де діти в ігровій формі можуть опанувати навички, які допоможуть їм уберегтися від різноманітних небезпек, що можуть підстерігати дітей у житті, у тому числі і загроз, пов’язаних із війною. Інновація, яку реалізували саме на Хмельниччині – врахування вимог безбар’єрності та доступності при створенні цих класів, що дозволяє проводити навчання для дітей з особливими потребами.

На завершення наради  увагу освітян акцентували на особливостях впровадження нових державних стандартів освіти та вимогах до підготовки та затвердження освітніх програм і навчальних планів.