07.07.2022 — 20:34

Ірина Верещук: Намагаємось до початку зими допомогти українцям, що втратили житло через війну

Низку важливих питань забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб обговорили сьогодні на всеукраїнській онлайн-нараді під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. До обговорення долучилися представники профільних міністерств та відомств, Офісу Президента, міжнародних організацій, обласних військових адміністрацій.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступник голови ОДА Володимир Юр’єв та керівники окремих структурних підрозділів, що координують роботу щодо обліку та підтримки ВПО в області.

Серед ключових тем обговорення – можливість подальшого перебування осіб в місцях компактного поселення, що розташовані на базі навчальних та рекреаційних закладів або не пристосовані для проживання в зимовий період. Як було зазначено, наразі для тимчасового проживання ВПО у Україні використовується 2318 закладів загальної середньої освіти, 1294 медичних заклади, 618 адмінбудівель (ЦНАПи, підрозділи соцзахисту), 506 закладів позашкільної освіти, 618 закладів спортивної інфраструктури та ще понад пів тисячі закладів інших типів.

Особливо гостро стоїть питання проживання переселенців у закладах освіти, адже відповідно до рішення Уряду, у регіонах, де не ведуться бойові дії, планують відновити очне навчання дітей. Як наголосила Ірина Верещук, люди, які мешкають у таких закладах, в жодному разі не можуть бути просто виселені з них, може розглядатися лише варіант переселення їх в інші приміщення. При цьому ОВА доручено буде скласти відповідні плани їх переселення таких ВПО, які надалі мають бути узгоджені з відповідними міністерствами. Серед іншого –  проблема відсутності опалення у багатьох приміщеннях, де зараз поселили людей, яка постане вже за декілька місяців, із початком холодної пори року.

Також дуже важливим є питання удосконалення системи компенсації закладам, які прихистили ВПО, адже зараз юридичні особи та фізичні особи підприємці, на балансі яких перебувають житлові приміщення, де проживають переселенці, не мають змоги отримати компенсацію за спожиті ВПО комунальні послуги. Саме тому мова йшла про необхідність запровадження механізму надання їм компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану. Як було зазначено під час обговорення, наразі напрацьовано низку пропозицій щодо внесення змін у відповідні постанови Уряду, які врегулюють цю проблему.

Обговорювали учасники наради й інші організаційні та фінансові аспекти підготовки місць компактного проживання ВПО до осінньо-зимового періоду, а також подальше залучення міжнародних донорських організацій до фінансування програм підтримки переселенців.

«Маємо максимально активізувати житлові програми для ВПО, використовувати всі можливі стимули, щоб люди допомагали внутрішнім переселенцям з житлом», – підсумувала Ірина Верещук.

Зауважимо, що за інформацією Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА зараз в приміщеннях закладів освіти області усіх рівнів розміщено для тимчасового проживання 3649 осіб, з яких 495 – у закладах ЗЗСО, 323 – у закладах дошкільної освіти, 850 – професійно-технічної освіти, 730 – на базі вишів, 1108 – у закладах фахової передвищої освіти, 143 – у закладах освіти з цілодобовим перебуванням. Для певної частини цих людей необхідно буде шукати інше житло, як у зв’язку з підготовкою до нового навчального року, так і через непридатність приміщень до проживання в осінньо-зимовий період. У зв’язку з цим Володимир Юр’єв доручив фахівцям профільних структурних підрозділів провести детальний аналіз щодо кількості осіб, які потребуватимуть переселення, аби завчасно подбати про їх подальше розміщення.