13.07.2022 — 15:51

В.Юр’єв: Безпека дітей – головне при проведенні національного мультипредметного тесту

Безпека дітей – це головне при проведенні національного мультипредметного тесту. На цьому наголосив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час сьогоднішньої наради, присвяченої організації проведення в області зовнішнього незалежного оцінювання за спеціальною спрощеною процедурою. До обговорення долучилися директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко, представники структурних підрозділів ОВА, ГУНП та ГУ ДСНС в області, АТ “Хмельницькобленерго”, керівники освітніх підрозділів тих громад, на базі яких буде відбуватися НМТ.

Нагадаємо, що цьогоріч у зв’язку з воєнним станом для вступу у виші абітурієнти будуть проходити національний мультипредметний тест – онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика та історія України. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, на виконання яких відведено 120 хвилин. Основна сесія НМТ відбудеться  з 22 липня до 04 серпня. Передбачено також проведення додаткової (16-20 серпня) та спеціальної (12-16 вересня) сесій.

За інформацією Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА, цьогоріч на Хмельниччині свою участь у тесті підтвердили понад 7,5 тисяч абітурієнтів. Загалом в області створено 15 тимчасових екзаменаційних центрів на базі закладів загальної середньої освіти. Передбачається, що в центрі під час однієї зміни проходитимуть тестування 40 – 50 учасників.

Як наголосив Володимир Юр’єв,  окрім технічних та організаційних питань, які потребують вирішення у зв’язку з проведенням тесту, цьогоріч особливе значення має питання безпеки усіх учасників та залучених до проведення працівників, зокрема у разі оголошення повітряної тривоги. Отож, обов’язковою вимогою для усіх приміщень тимчасового екзаменаційного центру є наявність укриття цивільного захисту в закладі чи поблизу нього, що може забезпечити одночасне перебування в ньому всіх учасників сесії тестування та працівників тимчасового екзаменаційного центру під час однієї зміни із обов’язковим позначенням шляхів евакуації.

У зв’язку з цим учасники наради детально обговорили алгоритми взаємодії між усіма відповідальними особами, які будуть залучені до проведення НМТ. Зокрема, у кожному центрі обов’язково будуть присутні представники поліції та ДСНС, які проводитимуть відповідні інструктажі з працівниками щодо дій на випадок повітряної тривоги, оглядатимуть територію та приміщення на предмет відсутності небезпечних предметів, а також слідкуватимуть за дотриманням правопорядку. Також у разі евакуації вони будуть супроводжувати учасників до укриття та контролюватимуть, щоб всі вийшли з приміщень центру.

Окремо учасники наради обговорили питання надання медичної допомоги у разі її необхідності та забезпечення стабільного енергопостачання закладів. Так, медичне обслуговування за потреби надаватимуть працівники підрозділів екстреної медичної допомоги, що розташовані у населених пунктах, а безперебійність постачання електроенергії в пунктах тестування контролюватимуть працівники “Хмельницькобленерго” та місцевих РЕМ, забезпечуючи у разі потреби терміновий ремонт чи надання генератора.

На завершення очільники структурних підрозділів з питань освіти відповідних громад більш детально  розповіли про підготовку їх закладів освіти до НМТ та реагування на зауваження, отримані під час попередніх інспекційних перевірок, які проводилися надзвичайниками та Департаментом освіти і науки, молоді і спорту ОВА.

Підсумовуючи, Володимир Юр’єв висловив сподівання, що незважаючи на складну ситуацію в країні, освітяни області спільно з усіма службами продемонструють високий рівень підготовки до проведення НМТ, а саме тестування відбудеться у спокійних та безпечних для його учасників умовах.