14.07.2022 — 18:04

Хмельниччина отримає два апарати ШВЛ від Всесвітньої організації охорони здоров’я

Завдяки налагодженню співпраці з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, уже найближчими часом на Хмельниччину надійде два апарати штучної вентиляції легень. Отримає це важливе обладнання один із провідних лікувальних закладів області – Хмельницька обласна лікарня. Про це йшлося сьогодні під час робочої зустрічі заступника голови ОДА Володимира Юр’єва та регіонального представника ВООЗ Ігоря Новикова.

Також до розмови, присвяченої питанню визначення перспективних напрямків взаємодії ВООЗ та Хмельницької ОВА, долучилися директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Олександр Завроцький, директор КНП “Хмельницька обласна лікарня” Яків Цуглевич та модератор Партнерського майданчика міжнародної допомоги при Хмельницькій ОВА Станіслав Куценко.

“В умовах війни організація надання якісної медичної допомоги на Хмельниччині є особливо важливим завданням, адже  зараз наші лікувальні заклади працюють із подвійним навантаженням, бо допомагають не лише місцевому населенню, а й людям, що прибули з регіонів, де точаться бойові дії,  – зауважив Володимир Юр’єв. – Наші лікарі стикаються не тільки із звичними хворобами, а й з важкими травмами, отриманими під час обстрілів та бомбардувань, тому покращення матеріально-технічної бази лікарень та належна підготовка їх до прийому поранених – це зараз наш пріоритет. В умовах обмеженого фінансування тісна співпраця з донорськими організаціями, які опікуються охороною здоров’я в умовах війни, зокрема такою потужною, як ВООЗ, для нашої області як ніколи важлива. “

За словами Ігоря Новикова, ВООЗ працює в Україні уже багато років, проте основна її діяльність починаючи з 2014 року була сконцентрована на допомозі населенню східних областей України. Із початком повномасштабної агресії російської федерації організація почала працювати за програмою Incident Management System, в рамках якої відбувається координація партнерських організацій, збір інформації та прогнозування, наприклад, щодо загроз поширення інфекційних хвороб, надання технічної та консультативної допомоги для реалізації локальних програм в сфері охорони здоров’я матеріально-технічне забезпечення закладів, логістика, здійснення експертизи по різних напрямках, а також фінансування проєктів та адміністрування.

Ігор Новиков повідомив, що основна частина технічної допомоги від ВООЗ (близько 80%) надається через МОЗ, ще 20% координують регіональні хаби. Один з них розташовується у Вінниці, і працює він з п’ятьма областями, в тому числі з Хмельниччиною. Такі хаби можуть допомагати регіонам в критичних ситуаціях, надаючи, наприклад, набори травматологічної та екстреної хірургії, що включають усе необхідне для проведення 100 хірургічних втручань, чи набори для лікування хронічних захворювань, розраховані на забезпечення 10 тисяч пацієнтів протягом 3 місяців. Також регіональні представництва займатимуться комунікацією із представниками регіонів та вивчатимуть потреби областей.

У ході обговорення перспективних для Хмельниччини напрямків співпраці учасники зустрічі виділили декілька найбільш важливих, зокрема, забезпечення лікувальних закладів спеціалізованим транспортом для перевезення важких пацієнтів, закупівля обладнання для реабілітаційних відділень, що працюють із хворими після важких травм, покращення доступу до медичної допомоги біженцям, що проживають у віддалених населених пунктах, допомога дітям віком від 0 до 7 років за програмою раннього втручання та створення для них в області спеціалізованого центру.

Також дуже великою підтримкою для лікарень може стати забезпечення закладів медичним обладнанням. Так, за словами Олександра Завроцького та Якова Цуглевича зараз дуже потрібні допоміжне обладнання для операцій при переломах кінцівок та щелепно-лицевих травмах, травматологічні стійки для проведення малоінвазивних хірургічних втручань, операційний мікроскоп, що використовується в операціях на головному та спинному мозку, дихальне обладнання та інкубатори для неонатальних відділень, витратні матеріали, тощо.

Підсумовуючи зустріч, Володимир Юр’єв висловив щиру подяку ВООЗ в особі її представника Ігоря Новікова за підтримку України у цей складний час та готовність до подальшої співпраці, а також за надання нашій лікарні апаратів ШВЛ.  Він висловив сподівання, що завдяки Партнерському майданчику міжнародної допомоги при ОВА, який фактично дав старт цьому співробітництву, до діяльності ВООЗ, спрямованої на покращення медичного забезпечення в області, зможуть долучитися і інші організації-донори.