21.07.2022 — 16:10

Хмельницька ОВА налагоджує співпрацю з представниками ООН в Україні

Створення комфортних умов проживання та забезпечення гуманітарною допомогою переселенців є одним із пріоритетів в роботі обласної влади. На цьому наголосив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій під час зустрічі з представниками ключових кластерів та агенцій ООН, які працюють у Хмельницькій та Житомирській областях. Розмова була присвячена можливим напрямкам подальшої співпраці між регіональним представництвом ООН та Хмельниччиною.

Як зауважив Сергій Гамалій, вітаючи гостей, з 24 лютого змінилось життя українців у кожному регіоні країни. Хмельниччина з того часу стала прихистком для великої кількості внутрішньо переміщених осіб та взяла на себе обов’язок із забезпечення їх найнеобхіднішим.

“На сьогодні у нас проживає близько 117 тис.  внутрішньо переміщених осіб. Попри те, що деякі люди повертаються до своїх домівок, ми продовжуємо приймати евакуйованих людей зі східних областей країни, де російські окупанти ведуть активні бойові дії, – зауважив начальник ОВА. – Тому ми готові до співпраці та відкриті для будь-яких пропозицій, які допоможуть нам облаштувати життя людей, що прибули до нас.”

Сергій Гамалій ознайомив представників ООН із роботою гуманітарного хабу при Хмельницькій ОВА. За його словами, на складах хабу забезпечена прозорість роботи, адже уся інформація про гуманітарні вантажі та подальше їх використання фіксується у відповідній системі. Крім цього, задля ефективної та системної роботи у забезпечені гуманітарною допомогою тих, хто її потребує, в області створено партнерський майданчик міжнародної допомоги при Хмельницькій ОВА, на базі якого розробляється інтерактивна карта потреб в розрізі територіальних громад області.

У свою чергу представники ООН розповіли про напрямки своєї діяльності, яка основана на кластерному підході. Зокрема, окремі підрозділи займаються питаннями вирішення житлово-побутових проблем, забезпечення непродовольчими товарами, надання медичних послуг спеціальними медичними бригадами, допомогою з облаштування та ремонту житла, допомогою населенню у зимовий період (виділення коштів на оплату комунальних послуг, закупівля паливних матеріалів) та іншими.

Обговорюючи поточні потреби у гуманітарній допомозі, Сергій Гамалій акцентував увагу на актуальності питання підготовки до опалювального сезону, зокрема встановлення твердопаливних котлів. “Такі котли цієї зими будуть вкрай необхідні для забезпечення наших мешканців теплом. Це також дозволить знизити залежність від природного газу, адже ми розуміємо, що в умовах війни це питання може бути дуже критичним,”- зазначив очільник області.

Мілена Понсоні, представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, що відповідає за координацію субкластерного рівня,  запевнила представників ОВА, що сьогоднішня зустріч є початком тісної комунікації та подальшої співпраці. За її словами представники ООН сприятимуть вирішенню озвучених проблемних питань та здійснюватимуть координацію партнерських організацій задля надання Хмельниччині необхідної допомоги.

За результатами зустрічі присутні обмінялись контактними даними з відповідальними особами по кожному з напрямків діяльності та зробили спільне пам’ятне фото.