29.07.2022 — 16:07

В ОВА обговорили заходи з протидії торгівлі людьми в умовах військової агресії

Уже майже десятиліття 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. На жаль, ця проблема залишається актуальною і має стійкі тенденції до поширення. Поняття «торгівля людьми» набуло нового змісту, бо якщо раніше йшлося здебільшого про сексуальне рабство, то сьогодні воно має більш широкий спектр форм, адже мова йде про трудову експлуатацію, нелегальну трансплантацію органів, жебрацтво, примус до сурогатного материнства, тощо.

У зв’язку із військовою агресією російської федерації, масовою міграцією  вимушених переселенців, у тому числі й за кордон, питання протидії торгівлі людьми в Україні постає особливо гостро. Як попередити потрапляння українців у ситуацію торгівлі людьми та як протидіяти злочинам у цій сфері, обговорили сьогодні під час круглого столу, який відбувся в обласній військовій адміністрації. Головував на заході заступник голови ОДА Володимир Юр’єв, а до обговорення долучилися представники структурних підрозділів ОВА та органів, що є суб’єктами Національного механізму взаємодії, які здійснюють діяльність у сфері протидії торгівлі людьми.

Під час спілкування учасники круглого столу обговорили результати заходів, що вживалися в сфері протидії торгівлі людьми у минулі роки, а також окреслили першочергові завдання, які дозволять уберегти людей від небезпеки та допомогти тим, хто уже постраждав від цього ганебного явища.

Як повідомляють у Департаменті соціального захисту населення ОВА, станом на 28 липня 2022 року 36 мешканцям області встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, з них зазнали сексуальної експлуатації – 5 жінок, вилучення органів – 1 чоловік, втягнення у жебрацтво – 1 жінка; торгівля дітьми – 4 дітей; трудова експлуатація – 6 жінок (56, 46, 47, 41, 59,39 років), 19 чоловіків.
Наразі сформовано та передано до Національної соціальної сервісної служби України ще 4 пакети документів для встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми, які експлуатувалися родиною ромської національності та були втягнуті у жебрацтво.

Окремо учасники зустрічі обговорили питання налагодження тісної взаємодії усіх, хто відповідає за ті чи інші аспекти роботи з людьми соціально вразливих категорій, які перебувають у зоні підвищеного ризику потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, в тому числі їх офіційного працевлаштування, супроводу у підготовці документів для встановлення статусу постраждалого, оперативного реагування на повідомлення про можливі випадки експлуатації людей. Особливу увагу приділили питанню дотриманню прав людини та недопущенню випадків трудової експлуатації підопічних закладів інтернатного типу, зокрема приватної форми власності.

Підсумовуючи, Володимир Юр’єв наголосив на важливості ведення активної інформаційно-роз’яснювальної роботи, особливо із вимушеними переселенцями.

“В результаті переміщення постраждалі стикаються зі значними труднощами, наприклад, потраплянням у ситуації торгівлі людьми, тому так важливо попереджати громадян про небезпечні ситуації та алгоритм дій у разі їх виникнення. Також наше завдання номер один – це якнайшвидша соціалізація ВПО, адже скрутна життєва ситуація – додатковий фактор ризику, “- зазначив посадовець.

Нагадуємо, що на базі Представництва міжнародної організації з міграції в Україні працює Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів за номерами 0 800 505 501 (дзвінки в межах України безкоштовні) та 527 (безкоштовно для абонентів МТС, Київстар, life:)