02.08.2022 — 15:34

Сергій Гамалій: Втілення в області європейської моделі поводження з відходами є одним із пріоритетних завдань

Сьогодні начальник ОВА Сергій Гамалій провів робочу зустріч з Крістіаном Чернером, керівником приватного підприємства «Гігаджоуль», яке має великий досвід роботи в сфері збирання та утилізації безпечних та небезпечних відходів, а також відновлення відсортованих відходів. Також до розмови долучилися заступник начальника ОВА Володимир Білик та представники профільних структурних підрозділів обласної адміністрації.

Зауважимо, що співпраця з ПП «Гігаджоуль» розпочалась ще у 2021 році, в рамках якої відбулася низка зустрічей представників компанії із фахівцями об’єднаних територіальних громад області, під час яких обговорювали досвід організації роботи з побутовими відходами на прикладі Австрії.

Хоча зараз наша держава в умовах повномасштабної війни стикнулася з величезною кількість проблем, накопичення побутових відходів залишається однією з найбільших загроз екологічній безпеці. Обсяги утворення відходів постійно зростають, значно розширюються площі несанкціонованих звалищ, а полігони ТПВ у багатьох населених пунктах, в тому числі й Хмельницькому, давно вичерпали свій ресурс. Відтак, питання поводження з відходами в області постійно перебуває у фокусі уваги в обласній адміністрації.

“Незважаючи на важкі воєнні умови сьогодення, перед нами як керівництвом області стоїть ряд важливих питань, які потребують серйозного підходу для вирішення. Наша промисловість та сільське господарство продовжує працювати, щодня утворюється величезний обсяг побутових відходів, тому проблему їх переробки, навіть в умовах війни, ігнорувати ми не можемо, – зазначив під час зустрічі Сергій Гамалій. – Зауважу, що днями уряд підтримав законопроєкт, який відносить об’єкти поводження з побутовими відходами до переліку життєво важливих послуг, порушення яких призведе до негативних наслідків для національної безпеки України. Тому ми переконані, що втілення європейської моделі поводження з відходами є одним із пріоритетних завдань для обласної адміністрації.”

Посадовець повідомив, що впродовж двох останніх років Департамент природних ресурсів та екології працював над проєктом Регіонального плану управління відходами у Хмельницький області до 2030 року. Наразі його направлено на погодження до Міндовкілля та Мінрегіону.

Пан Крістіан Чернер більш детально розповів про досвід впровадження новітніх технологій переробки сміттєвих відходів в Австрії. За його словами, Україна, як справжній представник європейського суспільства, заслуговує на те, щоб такі важливі напрацювання в галузі екологічної безпеки набували широкого застосування.

Далі у ході зустрічі її учасники окреслили подальші перспективи співпраці та ключові напрямки роботи задля впровадження передової світової практики переробки та утилізації відходів на Хмельниччині.