18.08.2022 — 17:28

Володимир Юр’єв ознайомився із станом підготовки захисних укриттів в закладах освіти

Триває підготовка закладів освіти області до початку нового навчального року. Цьогоріч цей процес відбувається у складних умовах, адже головне завдання, яке стоїть перед представниками влади та керівництвом закладів – безпечні умови навчання для усіх учасників навчального процесу. Обрання формату навчального процесу, в першу чергу, залежить від наявності належного захисного укриття в закладі. Саме тому фахівці ОВА ретельно стежать за їх облаштуванням, адже лише за дотримання усіх вимог до цих споруд може йти мова про очну чи змішану форму навчання.

Сьогодні профільний заступник голови ОДА Володимир Юр’єв ознайомився, як готуються до прийому учнів в окремих закладах обласного центру. Першим посадовець відвідав одне з професійно-технічних училищ міста. Тут планують працювати за змішаною системою: студенти першого та другого курсів будуть навчатися очно, а третьокурсники – переважно офлайн, а виробничу практику проходитимуть на підприємствах. Аби це стало можливим, вже декілька тижнів колектив закладу власними силами облаштовує укриття на 400 місць.

Як каже директор училища, в колективі працюють висококваліфіковані майстри виробничого навчання, отож перенесення ліній комунікацій, зварювальні роботи та багато чого іншого вони зробили власноруч. Сховище розділили на дві частини – для І та ІІ курсу. Тут є освітлення, вентиляція, бездротовий інтернет, резервні джерела живлення, засоби пожежогасіння, працює система оповіщення, стаціонарний телефонний зв’язок, тощо. В приміщеннях вже встановили лави та навчальні дошки, облаштували медичну кімнату, санвузол, приміщення для зберігання запасу продуктів харчування.

Ознайомившись із проведеними роботами, Володимир Юр’єв відзначив високий рівень мотивації педагогів та їх зацікавленість в належній організації навчання. Разом з тим, вказав на окремі недоліки в підготовці сховища, зокрема недостатнє освітлення, відсутність вказівників та попереджень на сходах та у деяких коридорах сховища, де наявні перешкоди, які можуть спричинити травмування людей під час евакуації. Головне, на чому наголосив посадовець – обов’язкові тренування як з викладачами, так і з студентами, аби у разі небезпеки кожен розумів, як має діяти.

Ще одна захисна споруда, яку оглянув Володимир Юр’єв – це спеціалізоване протирадіаційне укриття в початковій школі, яке тут було збудоване відповідно до проєктної документації, отож відповідає усім будівельним нормам та вимогам безпеки. Директорка школи продемонструвала, як облаштували приміщення для потреб учнів та педагогів. І хоча дрібні роботи тут ще тривають, зрозуміло, що дітям тут буде зручно та безпечно.

Очільниця закладу зауважила, що в школі вже відбулися збори з батьками, під час яких ті мали можливість особисто оглянути укриття, побачити, як буде відбуватися евакуація, отримати відповіді на свої запитання. І що цікаво, після таких відвідин зросла кількість батьків, які готові погодитися на очну форму навчання, каже директорка. Загалом тут розглядають можливість очного навчання у змішаному режимі або у дві зміни, адже незважаючи на те, що в укритті можуть розміститися понад 900 осіб, розуміють, що швидка евакуація такої великої кількості дітей може бути проблемою.

Підсумовуючи результати оглядів, Володимир Юр’єв ще раз наголосив на важливості проведення належної роботи з вчителями та учнями щодо дій в разі небезпечної ситуації, а також відзначив важливість комунікації з батьківською спільнотою. Також посадовець зауважив, що наразі ОВА має можливість допомогти закладам з певними потребами для облаштування укриттів, наприклад, укомплектуванням ліками медичних кімнат, створенням запасів продуктів харчування, а тому керівництво закладів може звертатися до адміністрації з цими питаннями.

“Освітній процес має бути безпечним. Це наше ключове завдання, тому можемо розглядати питання очного навчання лише в частині шкіл. Загалом, плануємо, що укриття будуть облаштовані орієнтовно у 60% наших навчальних закладів, однак при обранні формату навчання будуть враховані і інші фактори, в тому числі думка батьків,” – зазначив заступник голови ОВА.

Зауважимо, що наразі забезпечено можливість укриття 133,596 тис. осіб із 257,632 тис. осiб (51,9 %) у 520 закладах освіти області. Станом на 16.08.2022 ще у 208 закладах освіти проводяться роботи з облаштування укриттів, що при умові виконання заходів дозволить забезпечити укриттями 728 закладів освіти (60%).  У 347 (34,6%) закладах можливості створення умов для укриття у власних приміщеннях відсутні.

Як кажуть в Департаменті освіти, науки, молоді і спорту ОВА, до 26 серпня проводитимуть повторні огляди закладів освіти у 23 громадах, а також об’їзди обласних закладів. Разом з тим, не виключають можливість того, що виконання робіт із підготовки укриттів можуть продовжуватися й після початку навчання – у вересні-жовтні.