22.08.2022 — 10:20

За час війни виплачено понад 40 мільйонів гривень декретних допомог

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення та надається за кошти Фонду соціального страхування України за весь час перебування жінки у декретній відпустці.

«Допомога по вагітності та пологах виплачується Фондом соціального страхування України попри воєнний стан, евакуацію працівниці, неможливість формування роботодавцем заяви та навіть у разі виходу у декрет після призупинення дії трудового договору на час війни», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «З початку війни управлінням перераховано на декретні допомоги 41,56 млн гривень. Виплати отримали 1200 працівниць області та вимушені переселенці, які тимчасово переселились на територію області. У середньому для кожної з них Фонд соціального страхування України профінансував 34,6 тис. гривень допомоги».

Загалом з початку року управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області профінансовано допомоги по вагітності та пологах на суму 60,2 млн гривень. Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах і не залежить від страхового стажу.

Фонд соціального страхування України адаптував порядки здійснення виплат під потреби воєнного стану та фінансує допомоги вагітним українкам напряму на особисту банківську картку, якщо роботодавець не має можливості оформити заяву у зв’язку з бойовими діями.

Також отримання декретної допомоги від Фонду соціального страхування України залишається правом працівниці, навіть у разі призупинення з нею трудового договору.

Нагадаємо, відповідно до Закону України від 15.03.2022 № 2136 в умовах воєнного часу українські роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками. У такому випадку право на оплату лікарняних втрачається, оскільки відсутній факт втрати заробітку через хворобу або травму. Однак навіть у період воєнного стану і під час призупинення дії договору роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, а також не може звільнити її під час такої відпустки. Тож допомоги по вагітності та пологах є важливим виключенням – Фонд соціального страхування України профінансує їх незалежно від призупинення дії договору.

Для отримання консультацій або виплат застраховані особи можуть звернутись до будь-якого зручного відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області – за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо.

Актуальний перелік, адреси та контакти відповідних відділень управління можна знайти за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/khm/uk/publish/article/110919.

Слідкувати за станом оплати лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

Як отримати допомоги напряму від Фонду: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981104.