01.09.2022 — 15:00

Укрпошта випустила нову марку із знаменитим рятувальником Патроном

Навіть після нашої перемоги ми ще довгий час будемо відчувати наслідки російської ворожої агресії. Тисячі кілометрів територій потребуватимуть розмінування, аби українці повернулись до мирного життя. І хоча війна ще триває, а ця небезпечна, але така важлива місія вже лягла на плечі військових та рятувальників, адже зараз вони очищають від рашистських “гостинців” відвойовані у ворога міста та села, ліси та поля.

Наші розмінувальники – справжні знавці своєї справи, а ще вони мають чудових помічників – службових собак, один із яких – знаменитий Патрон, що став для усіх справжнім талісманом. Але не менш важливим для їх ефективної роботи та безпеки є сучасне технічне обладнання. Тож аби допомогти розмінувальникам та їхнім чотирилапим помічникам у цьому питанні, Укрпошта випустила благодійні поштові марки «Пес Патрон».

Кошти, отримані від її продажу, будуть спрямовані через фандрейзингову платформу UNITED24 на закупівлю найбільшої і найпотужнішої машини механізованого розмінування «Armtrac 400», що може розміновувати до 2400 кв м на годину, а управляти нею оператор може дистанційно з безпечної відстані до 800 метрів або з броньованої кабіни. Решта коштів буде спрямована притулкам для тварин через KSE Foundation. Загалом Укрпошта планує зібрати понад 1 млн євро.

Сьогодні у Кам’янці-Подільському відбулася урочиста церемонія спецпогашення цієї благодійної марки. Символічно, що локацією для введення в обіг даної марки обрано один із кращих навчально-тренувальних центрів, який навчає майбутніх саперів. До участі в церемонії долучилися керівник Хмельницької дирекції Укрпошти Микола Громов, керівництво області та міста, представники ГУ ДСНС в області та військові сапери.

Вітаючи присутніх, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін висловив упевненість, що такі благодійні ініціативи є дуже важливими і неодмінно будуть активно підтримані українцями.

“Впродовж 190 днів повномасштабної війни ми неодноразово демонстрували всьому світу єдність, та згуртованість нашої нації. Українці – неймовірні. Об’єднавшись, люди зібрали гроші на Байрактари та супутник для наших ЗСУ, отож не сумніваюсь, що і розмінувальний автомобіль у наших саперів обов’язково буде. На жаль, роботи у них дуже багато, але я вірю, що ми обов’язково переможемо,  розмінуємо та відбудуємо кожен куточок нашої незалежної України,”- зазначив посадовець.

Марковий аркуш містить 8 різних за сюжетом поштових марок із зображенням пса Патрона. Автором поштового випуску став дизайнер-ілюстратор Олександр Нікітюк, учасник конкурсу Укрпошти на кращий дизайн поштової марки «Доброго вечора, ми з України!».

Вартість кожної поштової марки – 31 грн, з яких номінальна вартість – F (23 грн), а сума благодійного збору позначена на кожній марці знаком «+» і складає 8 грн. Загалом випущено 8 млн марок. Марки продаються тільки у форматі аркушу. Також випущено конверти «Перший день», художні конверти формату С6 та DL, листівка. Зауважимо, що на їх продаж діють обмеження: у відділеннях та онлайн можна придбати не більше 5 маркових аркушів, 5 листівок, 5 художніх конвертів на одне замовлення.